Kanta-Häme

Työtapaturma jäädytti Launosten kouluremontin

– Kutsun kunnanvaltuuston ylimääräiseen valtuustokokoukseen huhtikuun 8. päivä. Ainoa käsiteltävä asia on Launosten koulun saneerauksen ja laajennuksen suunnittelun jatkaminen, kertoo Lopen kunnanvaltuuston puheenjohtaja Timo Heinonen (kok.).

Lopen kunnanvaltuustolle tuli paha työtapaturma maanantaisessa kokouksessa, kun Launosten koulun saneeraussuunnittelusta ei syntynyt päätöstä ja hanke käytännössä jäädytettiin pariksi kuukaudeksi.

Tavoitteena oli selvittää Läyliäisten kouluremontin kustannukset ja mahdollisuudet kilpailuttaa ja toteuttaa osittain yhdessä Launosten koulun kanssa.

– Ajatus osin yhteisestä toteuttamisesta syntyi kokoomuksen ryhmässä. Antti Mikkola teki esityksen kokouksessa, mutta jätti epähuomiossa toteamatta, että päätösesityksen Launosten osuus pysyy päätösesityksen mukaisena ja muutoksen piti koskea vain Läyliäisten osuutta, selittää Timo Heinonen.

Kun Mikkolan muutosesityksestä äänestettiin, valtuutetut eivät huomanneet muutoksen Launosten kouluhankkeen jäädyttävää vaikutusta.

– Muutosesityksen puolesta äänestäneet pitivät itsestään selvänä, että Launosten hanketta viedään suunnitellusti eteenpäin.

Timo Heinonen myöntää, että tilanne hahmottui myös hänelle vasta tiistaina. Mikkolaa kannatti 20 valtuutettua.

– En usko, että kenenkään tarkoitus oli hidastaa Launosten koulun suunnittelutyötä. En voi hyväksyä, että päätös estää suunnittelun toukokuulle asti, joten on välttämätöntä pitää ylimääräinen kokous, korostaa Heinonen.

Läyliäisten koulun laajennuksesta, peruskorjauksesta ja esiopetustalon rakentamisesta päätetään toukokuussa, kuten valtuusto maanantaina päätti.

Suunnittelu jatkuu

Kunnanjohtaja Karoliina Viitanen oli maanantain kokouksen jälkeen tyrmistynyt. Sen sijaan, että virkamiehet olisivat päässeet tällä viikolla käynnistämään pikaisesti urakkakierroksen pohjaksi lvi- ja sähkösuunnittelun ja piirustusten laatimisen, Launosten koulun suunnittelu keskeytyi.

– Vaikka valtuusto lykkäsi päätöstä, uskaltaudun antamaan virkamiehille luvan valmistella laajennussuunnitelmia jo ennen ylimääräistä valtuustokokousta, toteaa Karoliina Viitanen, joka uskoo Launosiin vaikuttavan päätöksen osan syntyneen vahingossa.

Jos Launosten koulun suunnittelun jatkaminen käynnistyisi vasta toukokuun puolivälin jälkeen, koko hanke voisi viivästyä. Nytkin urakkatarjouksia päästään pyytämään vasta, kun piirustukset valmistuvat eli Karoliina Viitasen arvion mukaan vasta elokuussa.

Koulun opettajien asuntorakennuksen purkamisen ja laajennusosan töiden pitäisi alkaa syksyllä ja valmistua ensi keväänä. Saneerauksen pitäisi olla valmiina ensi vuoden loppuun mennessä.

Läyliäisiin tarvitaan lisätilaa

Läyliäisten valtuutetut eli Antti Mikkola, Janne Kataja (kesk.), Jori Hovi (kesk.) ja Antti Salminen (ps.) vastustivat esitystä, että Läyliäisten kouluremonttia siirrettäisiin vuodella, jolloin remontin pääpaino olisi vasta vuonna 2018.

– Yksikään Läyliäisten valtuutetuista ei vastusta Launosten koulun hankkeen nopeaa eteenpäin viemistä. Launosten koulun toteutuminen saa jatkua aikataulussaan. Me haluamme vain, että Läyliäisten koulun hanke pysyy vuosilla 2016–2017, korostaa Janne Kataja.

Läyliäisten koulun oppilasmäärä ja jaettujen luokkien määrä kasvaa. Lisäksi esiopetus halutaan siirtää päiväkodista koululle, jolloin tiukka päivähoitotilanne helpottuu.

Janne Kataja esitti valtuustossa, että valtuusto olisi hyväksynyt Launosten suunnittelun, mutta poistanut esityksestä lauseen Läyliäisten kouluremontin siirtämisestä. Katajan esitys kaatui kuitenkin äänestyskimaran aikana. (HäSa)