Kanta-Häme

Työtön on myös vähemmän itsenäisempi

Seurakunnan Loimalahden leirikeskukseen on kokoontunut salin täydeltä työttömiä ja yhteistyökumppaneita, jotka ovat olleet mukana Hämeenlinnan Työsillan järjestämässä toiminnassa. Vaikka kyse on yhdistyksen yhdistetystä 20-vuotis- ja joulujuhlasta ihan itsenäisyyspäivän alla, tunnelmat toiminnanjohtaja Ninni Lindholmin sisuksissa eivät ole pelkästään juhlallisia.

– Tavallaan on surullista, että yhdistys on jo 20-vuotias. Ikävää, että asiakkaita on edelleen näin paljon, Lindholm sanoo.

Edellisen laman aikaan maahan syntyi noin parisataa työttömien yhdistystä. Niistä satakunta on jo lopettanut toimintansa.

– Mutta ei työttömien puutteeseen, vaan rahoituksen ja aktiivisten vetäjien. Se on hyvä, että olemme pystyneet pitämään toimintaamme yllä.

Pitkäaikaistyötön Riitta Pulkkinen on osallistunut ahkerasti Työsillan toimintaan kahden ja puolen vuoden ajan.

– Hienoa, että yhdistys on pystynyt pitämään pintansa. Olen saanut täältä paljon apua, esimerkiksi työeläkehakemukseni kanssa. On niin paljon asioita, joita tavis ei vain tiedä. Myös vertaistuki on hirveän tärkeää, Pulkkinen toteaa.

Hänen mukaansa työttömälle on kuitenkin iso askel henkisesti tulla mukaan toimintaan.

– Hyvin arkana tullaan ovesta sisälle… Rohkeutta vaan! Pulkkinen toivoo.

Työttömyys pienin ongelma

Ninni Lindholmin mukaan monelle heidän asiakkaalleen työttömyys saattaa olla ongelmista pienimpiä.

– Taustalla voi olla avioeroa, sairauksia tai velkaongelmia. Yritämme auttaa ongelmavyyhden purkamisessa, missä työttömyys on vain seuraus.

Riitta Pulkkinen huomauttaa, että työttömälle itsenäisyyden juhliminenkin saa toisenlaisia sävyjä.

– Ei hirveän itsenäiseltä tunnu enää. Kynttilät palavat edelleen ikkunalaudalla, mutta lopulliset päätökset meidänkin kohtalosta tehdään Brysselissä.

– Omakin itsenäisyys kaventuu, kun ei riitä rahat. Olen aikaisemmin ollut innokas teatterinharrastaja, mutta nykyään harrastaminen on lähinnä hiljaa kotona olemista, kuten monella muullakin työttömällä, Pulkkinen suree. (HäSa)

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic