Kanta-Häme

Työttömät kisaavat duunista näyttämöllä

Asetelma on teeveestä niin tuttu.

Riemunkirjavaan pukuun sonnustautunut juontaja hyökkää verhojen takaa parrasvaloihin.

– Tervetuloa Haluatko työntekijäksi -kisailuohjelman pariin! Tänään saamme seurata neljän kilpailijan matkaa mitättömyydestä menestykseen! meuhkaa Harri Neuvonen.

Nyt ei kuitenkaan löhötä kotisohvalla töllön läheisyydessä vaan istutaan Taidekasarmin teatterisalissa Poltinaholla. Tuulimylly Teatterin työttömät teatterinharrastajat tuovat tänä keväänä lavalle satiirin.

Ohjaajat Antti Kemppainen ja Hannu Räisä ovat asialla toista kertaa. Viime vuoden näytelmä lähti työttömien kokemuksista, joista tehtiin ryhmässä käsikirjoitus. Tänä vuonna tekstiä ovat työstäneet Kemppainen ja Neuvonen yhdessä, ja teemana on työnhakeminen.

Ajatus livahtaa jo seuraavaan loogiseen näytelmänaiheeseen. Työharjoittelu?

– Palkaton työnäyte! huutaa joku salin pimeydestä.

– Tekstissä on viittauksia työllisyyspoliittisiin linjauksiin. Pieniä muutoksia tulee koko ajan. Viimeisimmät ovat puolentoista viikon takaa, kertoo Kemppainen.

Tänä vuonna Tuulimyllyn näyttelijäkaartiin kuuluvat Neuvosen lisäksi Hannu Lipponen, Markus Lehtinen, Piio Averto, Heidi Wiberg ja Jari Vento.

Joukosta ainoastaan Vento oli mukana jo viime vuonna. Myös Hauhon Kesäteatterissa näyttelevä Vento houkutteli Tuulimyllystä Lautsialle sekä Lipposen että Neuvosen.

– Ei ole ollut raskasta, vaikka joskus kaksista peräkkäisistä treeneistä on muodostunut kahdeksan tunnin putki. Luova työ tekee henkisesti hyvää, sanoo Lipponen.

Tuulimyllyläiset ovat käyneet esiintymässä myös Kumppanuustalolla ja kauppakeskus Goodmanissa.

– Vuosi sitten en olisi voinut kuvitellakaan, että nousen näyttämölle. Ennen tätä olen viimeksi ollut lavalla alakoulussa jonain sienenä, nauraa Averto.

Hän lähti toimintaan mukaan saadakseen esiintymisvarmuutta ja apua paniikkikohtauksiin.

– Tämä on auttanut ja imaissut mukaansa. Se on niin hieno tunne, kun uskaltaa tehdä jotain, hän jatkaa.

Tuorein tulokas Markus Lehtinen.

– Tämä on tosi hyvää sakkia. Tulin joku kuukausi sitten, ja minut otettiin avosylin vastaan.

Kaikkien näyttelijöiden mielestä vertaistuki on tärkeä osa Tuulimylly Teatteria.

– Terapeuttisuuden huomaa. Joskus tänne tullessa on ollut paska olo, mutta täältä on lähtenyt paremmalla mielellä, sanoo Neuvonen.

Haluatko työntekijäksi? heittelee työttömiä todellisesta paikasta toiseen. Luukkujuoksussa hankitaan poliisilta rikosrekisteriote ja Asiakastieto oy:stä luottotiedot. Verovirkailijan pakeilla arvuutellaan veroprosenttia ja vuoronumeroarpajaisissa odotetaan omaa numeroa.

– Vain rakkaus puuttuu, sanoo Lipponen.

Nalle Wahlroosin roolin tekevä Vento pääsee oikaisemaan kollegansa kommenttia.

– Lähteehän Nalle lopussa lemmenlomalle. Vai eikö sitä saa vielä paljastaa? HÄSA

Tuulimylly Teatterin Haluatko työntekijäksi? ensi-illassa tiistaina 31.5. klo 14 ja 19. Taidekasarmi, Miehistönkatu 5. Työttömille, opiskelijoille ja eläkeläisille vapaa pääsy.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic