fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Työttömiä ei enää juoksuteta luukulta luukulle – Täältä työnhakijat saavat apua vuoden 2021 alusta Hämeenlinnan seudulla

Hämeenlinnassa, Hattulassa ja Janakkalassa kunnat ottavat vastuun kokeilun kohderyhmään kuuluvien työttömien palveluista. Juttu on alun perin julkaistu lokakuussa 2020.
Hämeenlinnan kaupungin strategiapäällikkö Mira Sillanpää iloitsee siitä, että ensi vuoden alusta työllisyyden kuntakokeilun kohderyhmään kuuluvat työnhakijat saavat kokonaisvaltaisia palveluja saman katon alta niin Hämeenlinnassa, Hattulassa kuin Janakkalassa. Kuva: Riku Hasari
Hämeenlinnan kaupungin strategiapäällikkö Mira Sillanpää iloitsee siitä, että ensi vuoden alusta työllisyyden kuntakokeilun kohderyhmään kuuluvat työnhakijat saavat kokonaisvaltaisia palveluja saman katon alta niin Hämeenlinnassa, Hattulassa kuin Janakkalassa. Kuvat: Riku Hasari

Työllisyyspalveluissa tapahtuu vuoden 2021 alussa iso muutos Hämeenlinnassa, Janakkalassa ja Hattulassa.

1.1.2021 alkaen eli tänään kunnat ottavat Hämeen työ- ja elinkeinotoimistolta (TE) vastuun työllisyyspalveluista liittyen valtakunnalliseen, hallituksen esittämään työllisyyden edistämisen kuntakokeiluun, josta ollaan säätämässä lakia.

Kohderyhmään kuuluvia nyt tilastojen mukaan reilu 4500

Kohderyhmänä ovat kaikki alle 30-vuotiaat työnhakijat, ansiopäivärahaan oikeudettomat työnhakijat sekä vieraskieliset ja ulkomailla syntyneet työttömät.

Kohderyhmään kuuluvia oli tilastoituna 22.9. Hämeenlinnassa 3 648, Janakkalassa 649 ja Hattulassa 254.

– Kohderyhmään kuuluvat tulevat saamaan kirjeen, jossa kerrotaan, että jatkossa heidän TE-asioistaan vastaa kuntakokeilu, kertoo työllisyyden kuntakokeilua valmistellut Hämeenlinnan kaupungin strategiapäällikkö Mira Sillanpää, joka johtaa ensi vuoden alusta kokeilutoimistoa.

Toimisto tulee sijaitsemaan kaupungin strategia- ja kehittämispalveluiden yksikössä.

Alle 30-vuotiaille palvelua Ohjaamossa

Kokeilun myötä on toteutumassa yhden luukun periaate, jossa työttömiä työnhakijoita ei enää juoksuteta toimistosta toiseen.

Alle 30-vuotiaiden työnhakijoiden työllisyyden, osaamisen ja hyvinvoinnin palvelut keskitetään Hämeenlinnassa Turuntie 4:ssä toimivan Ohjaamon sateenvarjon alle.

– Siellä asiakkaalle voidaan räätälöidä heti palvelutarpeen mukaiset, yksilölliset palvelut. Jokaiselle nimetään oma valmentaja, joka vie asiakkaan prosessia tavoitteellisesti eteenpäin. Tavoitteena on nopea työllistyminen tai koulutuksen kautta työllistyminen, Sillanpää kertoo.

Ohjaamo-verkosto on kaupungin nuorisopalveluiden alainen kokonaisuus, jossa toimii jo nyt joitakin nuorten TE-palveluja, työllisyysohjaaja, terveysneuvontapiste, Kelan etäpalvelupiste, etsivä nuorisotyö ja Stage-työkokeilu. Sieltä saa myös tietoa oppilaitoksista, sosiaali- ja asumisneuvontaa ja maahanmuuttajainfoa.

Lue myös: Nuoret ovat ottaneet Ohjaamon omakseen

Pöölissä palvellaan yli 30-vuotiaita

Yli 30-vuotiaiden työnhakijoiden palvelut keskitetään Asemanrantaan valmistuneeseen Pööli-rakennukseen, josta Hämeenlinnan kaupunki on vuokrannut toimitilan TE-toimiston kanssa tehtävää yhteistyötä varten.

Samalla Hämeen TE-toimiston Hämeenlinnan toimipiste muuttaa Pööliin 700 neliön tiloihin, jotka on vuokrannut valtion Senaatti-kiinteistöt.

Lue myös: Hämeenlinnan työkkäri lähtee keskustasta parkkitaloon – Asemanrannan Pöölin liiketilat eivät kiinnostaneet kauppaketjuja

Hattulaan Parolan keskustaan sekä Janakkalan keskuksiin Turenkiin ja Tervakoskelle on tulossa omat työllisyyspisteet.

– Työllisyyspalvelut tulevat lähipalveluksi, ja siellä työskentelee sekä TE-taustaisia että kuntataustaisia henkilöitä, Mira Sillanpää summaa.

Erillistä maahanmuuttajia palvelevaa yksikköä ei perusteta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Hämeenlinnan kaupungin strategiapäällikkö Mira Sillanpää on valmistellut työllisyyden kuntakokeilua, joka käynnistyy Hämeenlinnassa, Janakkalassa ja Hattulassa ensi vuoden alusta.

TE-toimiston väkeä siirtyy kuntien työnjohdon alle

Hämeen TE-toimistosta on työllisyyden kuntakokeilussa siirtymässä työvoimaa Hämeenlinnan kaupungin sekä Hattulan ja Janakkalan kuntien työnjohdon alle 20 henkilötyövuoden verran.

Lisäksi Hämeenlinnan kaupungin seitsemän hengen työllisyystiimi antaa jatkossa työllisyyspalveluja. Ensi vuonna tiimi kasvaa yhdellä työntekijällä sekä Ammattiopisto Tavastian maahanmuuttaja- ja kotoutumispalveluiden projektityöntekijällä.

– Heille tulee määräaikaiset virat kuntakokeilun ajaksi ja oikeus tehdä TE-palvelutöitä. Lisäksi kuntataustaisille työntekijöille tulee pääsy rajatuin oikeuksin urajärjestelmään. Menossa on laaja perehdytys, Mira Sillanpää kertoo. HÄSA

Juttu on alun perin julkaistu 27.10.2020. Päivitetty 1.1.2021 kello 6.30 aikamääreiden osalta.

Työllisyyden kuntakokeilu

Kokeilussa 125 kuntaa, myös Hämeenlinna, Hattula ja Janakkala.

Vastuu työllisyyspalveluista siirtyy kokeilualueilla TE-toimistoilta kunnille.

Kesto Hämeenlinnan seudulla 1.1.2021–30.6.2023.

Kohderyhmänä työnhakijat, jotka eivät saa ansiosidonnaista päivärahaa, kaikki alle 30-vuotiaat työnhakijat sekä työttömät vieraskieliset ja maahanmuuttajat.

Tavoitteena edistää työllistymistä ja koulutukseen ohjautumista yksilöllisillä palveluilla.

Menot