Kanta-Häme

Työttömien puheenjohtaja epäilee työllisyyskeinoja: ”Suurin ongelma on työpaikkojen puute”

Työ- ja elinkeinoministeriön valmistelemien työllisyyskeinojen tehoa epäillään Työttömien Valtakunnallisessa Yhteistoimintajärjestössä. TVY:n puheenjohtaja Jukka Haapakoski pitää oikeus- ja työministeriJari Lindströmin (ps.) esittämää pakettia vielä melko köyhänä.

Hän ei usko, että työn vastaanottamisen ehtoja kiristämällä päästään ministeriön tavoitteisiin edistää työllisyyttä.

– En usko, että tiukentamalla työn vastaanottamista päästään tuloksiin. Tällä hetkellä suurin ongelma on kumminkin se, että työpaikkoja on vähän tarjolla juuri heille, jotka työttöminä pääsääntöisesti ovat.

Parhaillaan työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee muutoksia työttömyysturvaan. Jatkossa sitä voisi käyttää edistämään yrittäjyyttä, mutta myös palkkatukeen ja liikkuvuusavustukseen.

Työllisyyden edistämiseen olevia määrärahoja ei aiota kuitenkaan korottaa.

– Enemminkin pitäisi lisätä työllisyysmäärärahoja ja tehdä toimenpiteitä, joilla vahvistettaisiin koulutusta.

Työllisyyspaketissa ollaan palaamassa myös vuoteen 2014 asti olleeseen käytäntöön. Jatkossa työtön ei voisi kieltäytyä kokoaikatyöstä, vaikka työttömyysturva olisi suurempi kuin palkka.

TE-toimisto voisi tarjota jatkossa jo heti työttömyyden alussa muun alan töitä.

Haapakosken mukaan heille on tähän mennessä tullut eteen kuitenkin hyvin vähän tapauksia, joissa työttömälle olisi tarjottu matalapalkkaista työtä, joka ei vastaa hänen koulutustaan.

– En usko, että tällä on mikään suuri merkitys, mutta onhan se riski. Aika vähän meille on kuitenkaan tullut palautetta siitä, että olisi tarjottu liian alhaisia palkkoja.

Paketin mukaan työttömien pitäisi myös ensisijaisesti osallistua kaikkiin niihin palveluihin, joita heille tarjotaan.

Muutosten olisi tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa.

 

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic