Kanta-Häme

Työttömien yhdistyksessä epäillään kavallusta

Hämeenlinnan kaupunki on keskeyttänyt yhteistyönsä ja kaiken maksuliikenteensä paikallisen työttömien yhdistyksen kanssa väitetyn kavalluksen takia.

Yksityiskohtaisessa ja Hämeenlinnan kaupungin useille eri viranomaisille lähetetyssä sähköpostikirjeessä väitetään yhdistyksen toiminnanjohtajan kavaltaneen kymmeniätuhansia euroja. Kirje lähetettiin 28.2.

– Viikko sitten maanantaina eli 4.3 pidetyssä yhdistyksen vuosikokouksessa vanha hallitus erotettiin ilman tili- ja vastuuvapautta, kertoo uuden hallituksen puheenjohtajaksi valittu Pirjo Salmi.

Samalla uusi hallitus velvoitettiin ajamaan alas yhdistys. Salmen mukaan yhdistyksen uusi hallitus teki poliisille tutkintapyynnön keskiviikkona 6. maaliskuuta.

Salmen mukaan myös toiminnanjohtajan työsopimus purettiin 6. maaliskuuta. Toiminnanjohtaja itse oli kuitenkin ilmoittanut 4.3. Tammer-Tukulle irtisanoutuneensa 1.3.

Yritys ja yhdistys ovat tehneet yhteistyötä 6-7 vuotta, ja Tammer-Tukku on ollut siihen tyytyväinen. Yhdistykselle on maksettu laskun mukaan työttömien tekemistä töistä.

Hämeenlinnan terveyden ja toimintakyvyn edistämisen lautakunnan tilaajajohtaja Jukka Lindberg kertoo, että kaupunki on tilannut yhdistykseltä työtä ja avustanut sitä taloudellisesti.

Viime vuodelle yhdistys sai kaupungilta 1500 euroa vuokra- ja toimintakuluihinsa. Kaupunki tilasi siltä kuluvalle vuodelle tuhat kuntouttavaa työpäivää työttömille. Työpäivistä kaupungin piti maksaa yhdistykselle yhteensä 25 000 euroa.

Yhdistyksiä ei valvota

Jukka Lindbergin mukaan kaupunki seuraa neljännesvuosittain niiden yritysten tilaa, joiden kanssa se tekee yhteistyötä, mutta yhdistyksiin valvonta ei ulotu.

– Olemme pitäneet yhteistyötä työttömien yhdistyksen kanssa tärkeänä ja arvokkaana. Nyt mietimme, mikä on kaupungin rooli ja osallisuus tässä tilanteessa.

Kaupungin saamassa kirjeessä väitetään, että Hämeenlinnan yhdistyksen toiminnanjohtajana ja samalla myös yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana toiminut henkilö on käyttänyt yhdistyksen varoja jo vuodesta 2008 alkaen omiin tarkoituksiinsa.

Rahoilla on kirjeen mukaan maksettu toiminnanjohtajan ulosottovelkoja, ostettu huonekaluja sekä maksettu nettilaskuja ja matkoja. Yhteissumman väitetään nousevan useisiin kymmeniintuhansiin euroihin.

Kavalletuiksi väitetyt varat ovat kirjeen mukaan olleet muun muassa yhdistyksen saamia lahjoituksia.

Jukka Lindbergin mukaan kirjelmän on laatinut yksityinen henkilö, johon kaupungin viranomaiset ovat olleet sittemmin myös puhelinyhteydessä.

Toimintakertomus puutteellinen

Kirjeessä väitetään myös, että yhdistyksen hallituksessa olisi jäseninä keksittyjä henkilöitä.

Kaupungille toimitetussa vuoden 2010 toimintakertomuksessa ei ole hallituksen jäsenten nimiä, ja kertomus on muutenkin hyvin puutteellinen.

Patentti- ja rekisterihallituksessa hallituksen jäsenten nimiä ei ole, mutta sieltä löytyvät 18.8.2011 annetun ilmoituksen mukaiset yhdistyksen nimenkirjoittajat. Ne ovat toiminnanjohtaja-hallituksen puheenjohtaja ja hallituksen varapuheenjohtaja.

Henkilö, joka oli patentti- ja rekisterihallitukseen ilmoitettu hallituksen varapuheenjohtajaksi sanoo kuitenkin, ettei hän tiennyt kuuluneensa hallitukseen tai olleensa sen varapuheenjohtaja tai yhdistyksen nimenkirjoittaja.

Hämeen Sanomat ei tavoittanut erotettua toiminnanjohtaja-hallituksen puheenjohtajaa tiistaina. (HäSa)