Kanta-Häme

Työttömille lisää pajatoimintaa

Turengin Harvialantiellä sijaitseva Virastotalo saa uutta elämää elokuussa, kun työttömien työpajatoiminta alkaa poliisin entisissä tiloissa.

– Siitä tulee hyvin matalan kynnyksen paikka, joka on ensisijaisesti tarkoitettu vähintään tuhat päivää työttöminä olleille, kertoo työpajan vastaava ohjaaja Tomi Lindstén.

Kuntien kannattaa nykyään tehdä parhaansa, jotta pitkäaikaiset työttömät saataisiin työllistettyä tai kuntouttavaan toimintaan, sillä muuten kunta joutuu maksamaan merkittävän osan työttömän työmarkkinatuesta. Kyse on Kelalle maksettavasta työmarkkinatuen kuntaosuudesta, jota kunnissa sanotaan sakkomaksuksi.

Aiemmin rajana on 500 päivän työttömyys, mutta tämän vuoden alusta lähtien sakkorajana on ollut 300 päivän työttömyysjakso. Kunta joutuu maksamaan tällaisten työttömien työmarkkinatuesta puolet.

Mutta mikäli työttömyys on kestänyt tuhat päivää, sakkomaksu nousee 70 prosenttiin. Siksi Janakkala panostaa nyt nimenomaan näihin tuhannen päivän työttömiin.

Janakkala on myös palkannut uuden työntekijän vetämään Virastotaloon sijoitettavaa pajatoimintaa. Uusi ohjaaja on Janita Pellikka, joka aloittaa työnsä ensi kuussa.

– On hyvä, että uusi ohjaaja on suunnittelemassa uusia tiloja alusta lähtien. Tavoitteena on, että uusi toiminta päästään aloittamaan elokuun alussa, Lindstén sanoo.

Janakkala kokeili jo aiemmin matalan kynnyksen pajatoimintaa. Kokeilu alkoi runsas kaksi vuotta sitten, mutta päättyi viime vuoden lopussa. Kokeilupiste oli Tervakoskella.

Kokeilu osoitti, että työpajatoiminta kannattaa keskittää Turenkiin.

– Niistä työttömistä, jotka Tervakosken pajassa olivat, 70 prosenttia oli turenkilaisia, Lindstén sanoo.

Hänen mukaansa uusi paja tekee pajatoiminnasta entistä selvemmin kolmiportaista.

Uusi Virastotalon paja on alin porras. Se on lähinnä sosiaalista kuntoutusta, jossa ollaan vain yhtenä tai kahtena päivänä viikossa neljä tuntia kerrallaan.

Keskiporras on Taimistotiellä sijaitseva työpajan päätoimipiste. Se järjestää pääasiassa kuntouttavaa työtoimintaa, joka räätälöidään työttömän kunnon mukaan. Siinä ollaan nykyään enintään viisi päivää viikossa ja enintään kuusi tuntia kerrallaan.

Ylin porras Janakkalan työpajatoiminnassa on Kuumolan piste. Sen toimintaan osallistuvat työttömät pystyvät jo lähes normaaliin työskentelyyn. Kyse on yleensä työkokeilusta tai kuntouttavasta työtoiminnasta.

Kuumolan pisteeseen aiotaan perustaa kierrätyskeskus. Valmistelevaa työtä tehdään parhaillaan, ja kierrätyskeskus on määrä avata vuoden loppuun mennessä.

Perusturvalautakunta päätti tällä viikolla, että Virastotalosta vuokrataan pajatoimintaa varten yhteensä 151 neliötä. Kyse on poliisin entisistä toimisto- ja autotallitiloista. Autotallitiloihin voidaan sijoittaa esimerkiksi kokoonpanotoimintaa.

Virastotalo on nykyään kunnan elinkeinoyhtiön JTA:n omistuksessa, ja kunta maksaa sen tiloista vuokraa joka tapauksessa vuoteen 2019 saakka.

Talossa on nykyään muiden muassa Kelan, Janakkalan Veden ja Janakkalan Asuntojen toimitilat. HÄSA

Päivän lehti

9.4.2020