Kanta-Häme Hämeenlinna

Työvalmennussäätiö Luotsi ja Koulutuskuntayhtymä Tavastia yhteistyöhön – "Kaupunki voi ostaa Luotsin palveluja"

Luotsi tavoittelee in house -asemaa.
Hämeenlinnan seudun työvalmennussäätiö Luotsin toimitusjohtaja Heikki Rantala odottaa innolla yhteistyötä Koulutuskuntayhtymä Tavastian kanssa. Kuva: Esko Tuovinen
Hämeenlinnan seudun työvalmennussäätiö Luotsin toimitusjohtaja Heikki Rantala odottaa innolla yhteistyötä Koulutuskuntayhtymä Tavastian kanssa. Arkistokuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnan seudun työvalmennussäätiö Luotsi ja Koulutuskuntayhtymä Tavastia ovat solmimassa aiesopimuksen yhteistyöstä lähiviikkojen aikana.

– Suunnittelemme yhteisten työllisyys- ja opintopolkujen rakentamista. Yhteistyön tavoitteena on saada Luotsille in house -asema, jolloin Hämeenlinnan kaupunki ja muutkin tahot voivat ostaa palveluita Luotsilta suoraan ilman kilpailutusta, kertoo Luotsin toimitusjohtaja Heikki Rantala.

– Toivottavasti palvelumme ovat vaikuttavampia ja kustannustehokkaampia kuin tähän asti, hän lisää.

Taustalla kaupungin lopettama työllisyyspalvelusopimus

Rantala viittaa Hämeenlinnan kaupungin päätökseen lopettaa vuodenvaihteessa työllisyyspalvelusopimus Luotsin kanssa.

Päätös tiesi 624 000 euron lovea Luotsi-säätiön reilun kahden miljoonan euron tuottoihin. Luotsin koko vuosibudjetti on noin kolme miljoonaa euroa.

Lue myös: Kaupungin tuki Luotsi-säätiölle loppuu ja jättää jälkeensa yli 600 000 euron aukon budjettiin

Luotsi ilmoitti torstaina aloittavansa yt-neuvottelut, jotka koskevat säätiön koko ohjaavaa henkilökuntaa ja hallintohenkilökuntaa.

”Luotsi olisi yksi, jolta ostaisimme palveluja”

Kaupungin omistajaohjauksesta vastaava liiketoimintajohtaja Pauliina Rautiainen kertoo, että vaikka Luotsi saisi in house -aseman, kaupunki ei todennäköisesti siltikään ostaisi kaikkia alan palveluja Luotsilta.

– Nyt, kun olemme lähteneet kilpailuttamaan palveluja monituottajamallilla, on todennäköistä, että pysymme siinä edelleen, mutta Luotsi olisi yksi näistä tuottajista. Olemme puhuneet tästä Luotsin kanssa.

Sote-hankinnat mukana sopassa

Yksi osa kokonaisuutta ovat kaupungin sote-hankinnat, joita ostetaan myös palvelusetelin kautta.

Palvelusetelilainsäädäntö edellyttää, että kaupungin täytyy järjestää jollain tavoin omaakin palvelua, jos asiakas ei halua palveluseteliä käyttää.

– Silloin Luotsi olisi in house -toimijana todennäköisesti se, jonka kautta palvelua järjestettäisiin, liiketoimintajohtaja Pauliina Rautiainen kertoo.

Syrjäytyneistä halutaan koppi

Luotsin ja Tavastian yhteistyön sisältö ei Rantalan mukaan ole vielä täysin tarkentunut, mutta eräänä esimerkkinä hän nostaa esiin vaihtoehtoiset oppimisympäristöt.

– Tavoitteena on ottaa yhdessä parempi koppi sosiaalipalveluissa olevista henkilöistä, jotta heille tarjoutuu polku opintoihin ja työelämään. Myös koulutuskuntayhtymä haluaa ottaa entistä paremmin koppia omista koulupudokkaistaan.

Aiesopimuksen solmimisen jälkeen osapuolet kehittävät toiminnan rakennetta, jonka pitäisi olla selvillä kesäkuun loppuun mennessä.

Syksyllä on tarkoitus lyödä päätökset lukkoon, ja varsinaisen toiminnan pitäisi alkaa ensi vuoden alusta. HÄSA

Päivän lehti

28.2.2020