Kanta-Häme

Tyrvännön seurakuntakodille haetaan purkulupaa – Home- ja kosteusvaurioiden korjaaminen tulisi kohtuuttoman kalliiksi

Tyrvännön seurakuntakodille on päätetty hakea purkulupaa. Se on ollut viime vuodet vähäisellä käytöllä, mutta keväällä 2012 Lauluryhtymä Myöhästen Erkki Ulamo (vas.) ja Ari Lehtonen harjoitelivat rakennuksen kerhotiloissa. Arkistokuva Esko Tuovinen

Hattulan kirkkovaltuusto päätti kokouksessaan keskiviikkoiltana hakea purkulupaa Tyrvännön seurakuntakodille. Tähän päädyttiin, sillä rakennuksessa on havaittu sädesientä, ja vaurioiden korjaaminen tulisi kiinteistön arvoon nähden kohtuuttoman kalliiksi.

Seurakuntakoti sijaitsee Lepaalla Pappilantiellä, ja se on alun alkaen rakennettu ”pappilaksi” vuonna 1970. Vuonna 1997 rakennus peruskorjattiin, ja silloin osa omakotitalon asuintilasta muutettiin kerhotilaksi.

Seurakuntakodin käyttöaste on ollut erittäin alhainen, ja esimerkiksi viime vuonna talo oli vuokrattuna asuinkäyttöön.

Rakennukseen on vuosien mittaan tehty kaksi kuntotarkastusta, mutta ei perusteellisia tutkimuksia.

Sellainen tehtiin marraskuussa, ja rakennusmateriaalinäytteissä alapohjan villasta, muovimatosta ja valesokkelista löytyi vaurioita. Myös ulkoseinän villassa oli kosteusvaurioon viittaavia mikrobeja.

Valesokkelista ja alapohjan villaista löytyi tutkimuksissa sädesientä, ja varsinkin valesokkelin löydös viittaa tutkimuksen mukaan vaikeaan hometalo-ongelmaan. Kosteus- ja homevaurioiden korjamisen kustannusarvio ilman seinien ja vesikaton korjausta on noin 100 000 euroa.

Kirkkovaltuusto hyväksyi kirkkoneuvoston esityksen purkuluvan hakemisesta seurakuntakodille. HÄSA

 

Päivän lehti

14.7.2020