Kanta-Häme

Tyrvännön yhteys sotkee palapelin

Hämeenlinnan seudun kaupunkiliikenteen linjastouudistusta ei taputeltu valmiiksi vielä joukkoliikennejaoston tiistaisessa kokouksessa.

Sen sijaan jaosto päätti palauttaa paketin valmistelupöydälle. Palauttamista ehdotti jaoston puheenjohtaja Marja Sirkka-Ahonen (vas.), ja jaosto oli yksimielisesti palautuksen kannalla.

Sirkka-Ahonen kertoo, että palautukseen oli yksi selvä syy. Hattulan kunta vaati lausunnossaan, että Tyrväntöön säilyisi jatkossakin suora, vaihdoton yhteys kaupungista. Sellaista ei alunperin suunniteltu, mutta tuoreimmassa linjastoesityksessä sellainen tuli joukkoliikennejaoston käsittelyyn.

– Hattulahan vaati lausunnossaan lisäksi, etteivät kustannukset saisi nousta nykyisestä. Se ja Tyrvännön linja yhdessä aiheuttaisivat sellaisia heikennyksiä paljon vilkkaammilla linjoilla, että niitä ei pidetty hyvänä, Sirkka-Ahonen sanoo.

Joukkoliikennejaosto piti Sirkka-Ahosen mukaan parempana syyskuussa esiteltyä linjastoehdotusta, jossa Tyrvännön suunnan liikenne olisi ratkaistu Hattulan sisäisellä vuorolla Parolasta.

Nyt tarkoitus on, että virkamiehet ja luottamushenkilöt keskustelisivat tilanteesta Hattulan edustajien kanssa.

Linjastouudistusta valmistellut joukkoliikennekoordinaattori Maarit Kaartokallio toivoo, että hattulalaisten kanssa löydettäisiin toimiva kompromissiratkaisu.

Hänen mukaansa eniten haittaa Tyrvännön vuorosta ja kustannusten karsimisesta olisi ns. laatukäytävän eli Parolan, kaupungin ja Turengin väliselle liikenteelle.

Siellä vuoroja jouduttaisiin harventamaan suunnitellusta. Lisäksi kaupungissa Kankaantaan suunta jäisi kokonaan ilman omaa linjaa.

– Koko linjastouudistuksen yhtenä tavoitteena on parantaa palvelua, ja se voi ilman kustannusten nousua olla aika mahdoton yhtälö, hän huomauttaa.

Yhdyskuntalautakunnan joukkoliikennejaosto käsittelee linjastouudistusta uudestaan kokouksessaan 10. marraskuuta. HÄSA

Päivän lehti

18.2.2020