Kanta-Häme

Tyrväntö menettää kirjastopisteensä

Tyrvännön Lahdentaan kylätalossa toimiva lainausasema elelee viimeisiä aikojaan kunnan toimintana, sillä Hattulan sivistyslautakunta on päättänyt lakkauttaa sen.

Kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja Heli Roisko on pahoillaan päätöksestä, mutta hänen mukaansa vaihtoehtoa ei ollut.

– Perusteluna ovat säästöt. Kirjastotoimelta leikattiin 50 000 euroa, ja se on yli kymmenen prosenttia budjetistamme.

Muustakin säästetään

Roisko muistuttaa, että muustakin joudutaan säästämään. Parolan kirjaston uudet, suppeammat aukioloajat tulivat voimaan tämän viikon alussa. Kirjasto ei ole enää lainkaan lauantaisin auki.

– Lisäksi säästämme hankintakuluista 40 prosenttia. Alkuvuodesta emme ole tehneet Lahdentaakse mitään uusia hankintoja.

Lahdentaan lainausaseman hoitaja Seija Keto ei ole hämmästynyt lopettamissuunnitelmista.

– Aloitin täällä vuonna 1986, ja siitä lähtien tätä on lopetettu. Me tehdään niin kuin isossa talossa päätetään, Keto sanoo.

Hän huomauttaa, että tähän asti on puhuttu, että lainausasema voisi toimia siihen saakka, kunnes hän jää eläkkeelle. Hän hoitaa lainausasemaa kahtena iltana viikossa. Asema on auki kaksi tuntia kerrallaan.

Hattulan kunnassa on päätetty, että säästötoimet eivät koske henkilöstöä. Siten kirjasto tarjoaa Seija Kedolle työtä pääkirjastossa. Muita toimipisteitä kirjastolla ei ole.

Pienehkö kuluerä

Kunta säästää Lahdentaan lainausaseman lakkauttamisella vuokra- ja aineistokuluissa, jotka ovat yhteensä noin 5 000–6 000 euroa vuodessa.

Kylätalo on Lahdentaan entinen koulu, joka on ollut Suotaalan-Lahdentaan kyläyhdistyksen omistuksessa vuodesta 2006. Kunta on maksanut kirjastotiloista kyläyhdistykselle vuokraa 150 euroa kuukaudessa eli 1 800 euroa vuodessa. Kirjoja Tyrväntöön on hankittu 3 000–4 000 eurolla vuodessa.

Roisko myöntää, ettei noin 5 000 euron kuluerä ole kovin suuri, mutta säästöjä on pitänyt etsiä kaikkialta.

Kirjastoauto palvelee

Hattulan kirjasto palvelee tulevaisuudessa tyrväntöläisiä – niin kuin muidenkin kylien asukkaita – vain kirjastoauton avulla. Auto kiertää Tyrvännönniemessä maanantaisin, ja sillä on alueella useita pysäkkejä. Heli Roisko lupaa, että kun kirjastoauton reittiä seuraavan kerran pohditaan, Tyrväntöön pyritään järjestämään yksi pysäkki lisää.

Se aineisto, mikä Lahdentaan lainauspisteessä on, saa Roiskon mukaan jäädä sinne. Kirjasto siis lahjoittaa sen kyläyhdistykselle.

– Sen verran tulemme vastaan, että he saavat pitää sen kokoelman. Siellähän on esimerkiksi Tyrväntö-aiheista kirjallisuutta.

Heli Roiskosta olisi mukavaa, jos kyläyhdistys järjestäisi kylätalossaan lukutupa-tyyppistä toimintaa. (HäSa)