Kanta-Häme

Tyttöjä tulee ikävä, sanoo neljä Onneli ja Anneli -elokuvaa ohjannut Saara Cantell

Onnelin ja Annelin alkuperäisnäyttelijät ehtivät kasvaa teini-ikään ennen viimeistä elokuvaa.
Saara Cantell on ohjannut kaikki neljä Onneli ja Anneli -elokuvaa. Elokuvista uusin saa ensi-iltansa joulupäivänä myös Biorexissa. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Joulupäivänä ensi-iltansa saavaa Onneli, Anneli ja nukutuskello -elokuvaa tähdittävät uudet kasvot.

Aiemmista elokuvista tutut Aava Merikanto ja Lilja Lehto kasvoivat ulos pikkutyttöjen rooleistaan. Heidän tilallaan näyttelevät nyt 10-vuotiaat Olga Ritvanen ja Celina Fallström.

Seuraajat bongattiin rooleihin koekuvauksista satojen lasten joukosta. Ensimmäistä kertaa kameran edessä näytelleet Fallström ja Ritvanen tsemppasivat ohjaaja Saara Cantellin mukaan kuvauksissa hienosti toisiaan.

– Molemmat ovat tosi hurmaavia, eläytymiskykyisiä ja keskittymiskykyisiä tyttöjä, Cantell kehuu.

Neljännessa ja viimeisessä Onneli ja Anneli -elokuvassa päähenkilöt matkustavat maalle, hajamielisen keksijä-Vekotiituksen luokse. Rentouttava loma muuttuu jännittäväksi pelastusoperaatioksi, kun Vekotiituksen sukutila uhataan purkaa.

Tarinan näytteleminen on tytöille iso juttu, Cantell sanoo. Ritvanen katsoi Onneli ja Anneli -elokuvan 4-vuotiaana. Se oli ensimmäinen elokuva, jonka hän on nähnyt.

Väistyneet näyttelijätkään eivät ole poistuneet kokonaan kuvioista, vaan he toimivat eräänlaisina mentoreina ja neuvonantajina.

– Aava ja Lilja sekä Olga ja Celina ovat tavanneet pari kertaa. Ensimmäisellä kerralla Celina ja Olga menivät ihan mykiksi.

Ensimmäinen Onneli ja Anneli -elokuva kuvattiin kesällä 2013. Ohjaajalle samojen lasten kanssa työskentely vuosien ajan on ollut kiinnostavaa.

– Aava ja Lilja kasvoivat rooliensa mukana. Nyt he ovat 14-vuotiaita neitoja, minua pidempiä nuoria kaunottaria, hän sanoo.

Näyttelijöiden lisäksi myös katsojat ovat kasvaneet elokuvien mukana.

– Olemme saaneet hirveästi palautetta katsojilta, jotka ovat katsoneet kaikki elokuvat.

Cantell on luottavainen uuden elokuvan suosiosta. Tammikuussa 2017 ensi-iltansa saanut edeltävä osa keräsi yli 216 000 katsojaa.

Taiteelliset vastaavat ovat olleet samat kaikissa elokuvissa.

– Kuvaajaa tai säveltäjää ei voisi vaihtaa kesken kaiken. Onnelin ja Annelin maailma on luotu yhdessä.

Ihmisten lisäksi Cantell on ohjannut lastenelokuvien kulisseissa eläimiä.

– Onhan se haaste, possun kanssa toimiminen, ohjaaja naurahtaa.

Uusimmassa elokuvassa Puustiseksi nimetyllä possulla on suorastaan kokonainen rooli.

– Eläimet vievät hirveästi aikaa. Vaikka niitä koulutettaisiin kuinka paljon, aikaa ei ole ikinä riittävästi. Siksi onnistunut lopputulos vaatii kekseliäisyyttä ja leikkaajan taitoja.

Ohjaajana Cantell haluaa kertoa lapsille vaikuttamismahdollisuuksista, jopa kansalaistottelemattomuudesta.

– Kuten elokuvan repliikeissäkin sanotaan, teko voi olla väärä, vaikka se ei olisikaan rikos. Tärkeintä on tehdä oikein.

Kaiken toivottomuuden keskellä Cantell haluaa kannustaa toimimaan yhdessä esimerkiksi ilmastonmuutosta vastaan.

– Asioita voi muuttaa. Se on tärkeä muistutus.

Neljän elokuvan putken päätepisteessä Cantell kuvailee oloaan sekä helpottuneeksi että haikeaksi.

Cantell jätti Onnelille ja Annelille hyvästinsä jo kertaalleen. Hän nimittäin luuli kolmatta elokuvaa ohjatessaan, että kyseessä on hänen viimeinen osansa. Nyt se on sitä kuitenkin oikeasti, sillä Marjatta Kurenniemen lastenkirjat, joita elokuvien käsikirjoitukset ovat noudatelleet, on käytetty.

Seuraavaksi Cantell keskittyy kirjoittamiseen ja Sisarus-elokuvaan. Ajan kulun taltiointi liittyy myös siihen.

– Elokuvaa kuvataan seitsemän vuoden ajan. Seuraavat muutaman päivän kuvaukset järjestetään Islannissa tänä talvena.

Onnelin ja Annelin maailman tyttöjä tulee takuulla ikävä.

– He ovat aivan ihania tapauksia. HÄSA

Katso videowww.hameensanomat.fi

Onneli, Anneli ja nukutuskello

Tausta: Elokuva sijoittuu aiempien Onneli ja Anneli -elokuvien maailmaan. Tarina on itsenäinen.

Ohjaus: Saara Cantell.

Käsikirjoitus: Sami Keski-Vähälä.

Tuottajat: Sari Lempiäinen, Teea Hyytiä.

Rooleissa: Celina Fallström, Olga Ritvanen, Aamu Sorvoja, Ville Myllyrinne, Elina Knihtilä, Kiti Kokkonen, Jaakko Saariluoma, Johanna af Schultén, Eija Ahvo, Antti Autio, Henna Tanskanen, Jani Toivola.

Kesto: 75 min.

Ensi-ilta: 25.12.2018.

Maalle tekisi mieli

Kiva päästä maalle! Annelin (tai Onnelin) huudahdus heti joulupäivänä ensi-iltansa saavan elokuvan ensiminuuteilla kiteyttää sen, mitä uutuuselokuvasta jää päällimmäisenä mieleen.

Turkoosi bussi kiidättää päähenkilöt ”ihan oikealle maatilalle”. Perillä aurinko paistaa, maa ja puut ovat vihreitä ja kaikki muu on värikästä.

Naapurintätien keksijäveljen sukutilalla punainen mielimehu voi muuttua lasissa siniseksi tai keltaiseksi, vaikka kerman, mämmin tai appelsiinin makuiseksi. Kukkamaa kasvaa tikkareita, kanat munivat turkooseja ja liloja munia ja kakkua syödään suoraan tarjottimelta lusikoiden. Mitä lautasista.

Niin harmaana ja pimeänä kuin joulukuinen päivä voi olla, reilu tunti tätä väri-ilottelua tekee hyvää. Viis juonen yksityiskohdista – valo, värit, sanoma avoimista mahdollisuuksista virkistävät aikuistakin. Repliikkien sekaan on piilotettu esimerkiksi seuraavia viisauksia: ”kun on vapaa, haluaakin jäädä paikoilleen”, ”syrjäseudullakin asuu lapsia” ja ”ideat kuulostavat aina hyvältä”.

Tällaiselle Onnelin ja Annelin maailman maatilalle voisin lähteä minäkin.

Päivän lehti

10.8.2020