fbpx
Kanta-Häme

Tyttöjen HPV-rokotusten lupalomakkeiden postitus alkaa

Hämeenlinnalaisille 9.-luokkalaisille tytöille ja heidän huoltajilleen lähtee tällä viikolla postissa lupalomakkeet kohdunkaulan syöpää ehkäisevän HPV-rokotteen antamiseen.

Lupa kysytään 6.–8.-luokkalaisilta ja heidän vanhemmiltaan vasta keväällä, jolloin kyseisen ikäryhmän rokotukset alkavat.

9.-luokkalaisten rokottaminen alkaa jo marraskuussa.

Yli 12-vuotias voi päättää itse

Valtakunnallisen sosiaali- ja terveysalan eettisen neuvottelukunnan Etenen ohjeistuksen mukaan alle 12-vuotiailta tarvitaan ainakin yhden huoltajan lupa rokotteen antamiseen kouluterveydenhuollossa.

12 vuotta täyttänyt voidaan rokottaa ilman huoltajan lupaa, jos nuori haluaa rokotteen ja terveydenhoitaja arvioi hänen kypsyystasonsa riittäväksi päätöksen tekemiseen.

Miten kypsyystaso arvioidaan, terveydenhoitaja Jenni Lammi Hämeenlinnan HPV-rokotusryhmästä?

– Tämä on vaikea kysymys. Keskustelulla ja selvittämällä, miten paljon nuori ymmärtää, mistä on kysymys ja mikä rokote on. Itse kuuntelisin tässä myös huoltajien mielipidettä ja toivetta.

– Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ohjeistaa, että jos nuori on epävarma, rokotetaan myöhemmin. Tämä ikäluokka on oikeutettu kuitenkin saamaan papilloomavirusrokotteet vaikka vuoden, kahden kuluttua.

15 vuotta täyttäneen oletetaan jo pystyvän päättämään itse rokottamisesta.

– Heidänkin huoltajilleen laitetaan lupalomake kotiin, mutta vanhemmat voivat antaa lähinnä mielipiteen. Tyttö voi päättää rokottamisesta itse.

Ristiriitatilanteet selvitetään

Luvan tai kiellon voi antaa THL:n lupalomakkeella. Se hoituu myös suullisesti, sähköpostilla tai sähköisen Wilma-järjestelmän kautta.

– Jos tulee hyvin ristiriitaisia tytön ja huoltajien tai kahden eri huoltajan mielipiteitä, pyrimme selvittämään tilanteen tarkemmin ennen kuin lähdemme rokottamaan. THL:n mukaan yhden huoltajan lupa kuitenkin riittää, Jenni Lammi tarkentaa.

Osaa huoltajista on hämmentänyt, kun kotiin on tullut toistaiseksi vain THL:n tiedote eikä lainkaan lupalomaketta.

– Saimme lupalomakkeet vasta hiljattain, ja tiistaina rokotusryhmä päätti periaatteista ja aikatauluista. Lupalomakkeet lähtevät koteihin tällä viikolla, Lammi vastaa huolestuneille.

“Ei vakavia haittavaikutuksia”

9.-luokkalaiset tytöt saavat ensimmäisen kolmen rokotteen sarjasta 18. marraskuuta.

Toinen rokote annetaan 16. joulukuuta ja kolmas toukokuussa.

6.–8.-luokkalaisten rokottaminen alkaa maalis-huhtikuun vaihteessa. Kohderyhmälle ilmaisen rokotesarjan hinta on noin 400 euroa.

Terveydenhoitaja Jenni Lammi korostaa, että niin THL:n kuin Maailman terveysjärjestön WHO:nkin mukaan länsimaissa vuodesta 2007 markkinoilla olleen Cervarix-rokotteen ei ole osoitettu aiheuttavan erityisiä vakavia haittavaikutuksia.

– Edelleen voi ehdottomasti kieltäytyä rokotteesta, kunhan se perustuu oikeisiin tietoihin. (HäSa)

 

 

Menot