Kanta-Häme

Ei ristin sielua – Tarvasmäessä asuu tyytyväisiä ihmisiä

Pientaloalueen ensimmäiset tontit tulivat jakoon vuonna 2004.
Tarvasmäen eskareilla ja eka- ja tokaluokkaisilla on omat tilat Versotiellä. Samassa pihapiirissä on yhteensä 62 lasta. Lilli Kauranen (vas.) ja Hilla Manninen esittivät keinuesityksensä lehden kuvaajalle. Kuva: Pekka Rautiainen
Tarvasmäen eskareilla ja eka- ja tokaluokkaisilla on omat tilat Versotiellä. Samassa pihapiirissä on yhteensä 62 lasta. Lilli Kauranen (vas.) ja Hilla Manninen esittivät keinuesityksensä lehden kuvaajalle. Kuva: Pekka Rautiainen

Kun autolla kurvaa Harvialantieltä Tarvasmäkeen, eteen avautuu rauhallinen pientaloalue, jonka katuja reunustavat pääosin puuverhoillut omakotitalot.

Täällä asuu paljon lapsiperheitä, joiden olemassaolosta aamupäivällä näkyy kyllä selviä merkkejä, mutta itse perheitä ei juurikaan näy. Talojen pihoissa on trampoliineja, autokatoksissa lasten polkupyöriä, potkulautoja ja leluja.

Alueen kahdessa leikkipuistossa ei kuitenkaan näy ristin sielua. Ei yhtään äitiä rattaiden kanssa.

Pysäkiltä kaksi teini-ikäistä nuorta nousee bussin kyytiin.

Koiranpissattajia ja nuoria aikuisia

Touhulan yksityisen päiväkodin pihassa sen sijaan kirmaa lapsia. Pienen matkan päässä myös Solvikin päiväkodin esikouluryhmä ja Kirkonkulman koulun alaisuudessa toimivien 1. ja 2. luokkien oppilaat ovat ulkoilemassa.

Ekaluokkalaiset Siiri Pihlajasalo, Venla-Julia Kaipainen ja Martta Nieminen kertovat, että on kiva, kun kouluun on lyhyt matka.

– Mulla on tosi lyhyt matka kouluun puistoreittiä pitkin, kertoo Venla-Julia Kaipainen.

– Täällä Tarvasmäessä on tosi paljon kavereita ja tosi kiva ope. Täällä voi itse liikkua paikasta toiseen, Martta Nieminen kehuu.

Siiri Pihlajasalo keksii alueesta myös jotakin arveluttavaa kerrottavaa: Lähimetsään mennessä voi joskus alkaa pelottamaan.

Heidän opettajansa Sanna Överlund ei itse asu alueella, mutta kertoo, että aamulla tiellä tulee vastaan koiranpissattajia ja töihin meneviä nuoria aikuisia.

– Esikoulun ja alkuopetuksen yhteistyö alkoi täällä neljä vuotta sitten. Jotkut alueen ekaluokkalaisista käyvät koulua myös Kirkonkulmalla. Se on luontevaa, varsinkin jos Kirkonkulmalla on koulussa samasta perheestä vanhempia sisaruksia. Sanna Överlund kertoo.

Oili ja Kalevi Kataviston kodin 3000 neliön tontilla riittää puuhasteltavaa. Kuva: Pekka Rautiainen
Oili ja Kalevi Kataviston kodin 3000 neliön tontilla riittää puuhasteltavaa. Kuva: Pekka Rautiainen

Tarvasmäki tunnettiin takavuosina Parkkimäkenä

Vanhalla Alikartanontiellä asuva Oili Katavisto voidaan lukea Tarvasmäen alkuasukkaisiin. Itse asiassa aluetta ei edes kutsuttu Tarvasmäeksi silloin, kun hänen isänsä rakensi alueelle talon vuonna 1973.

– Olen asunut täällä 35 vuotta ja olen ottanut muutokset vastaan positiivisin mielin. Ostin tämän talon isältäni sen jälkeen, kun äiti kuoli. Siihen aikaan kun itse kävin koulua, niin bussissa aina sanoin, että olen menossa Parkkimäkeen.

Oili Katavisto muistelee, että alueelle oli alkuaikoina kymmenkunta taloa.

– Isä osti tämän tontin perunapelloksi, jossa viljeltiin alkuun koko suvun perunat. Talossa oli alun perin tasakatto, mutta myöhemmin siitä tehtiin harjakattoinen.

Naapuruston entinen viljapelto on pikkuhiljaa täyttynyt asutuksesta. Pikkupoikien krossiradan paikkeille rakennettiin aikanaan alueen ensimmäiset uudet talot.

– Ensimmäisiä kaavoja kun tehtiin, tänne suunniteltiin kerrostalojakin, mutta sittemmin kaavaa kevennettiin. Aika moni lasteni kaverikin on tänne rakentanut.

Oili Katavisto asuu taloa nykyisin kahdestaan tuoreen aviomiehensä Kalevi Kataviston kanssa.

– Lapset ovat lähteneet ja lapsenlapsetkin ovat jo isoja. Palvelut löytyvät Turengista ja Hämeenlinnasta. Molemmissa käydään muiden menojen ohessa kaupassa.

Ainoana haittapuolena Oili Katavisto mainitsee puutarhan vallanneet lehtokotilot, joiden vuoksi esimerkiksi perunan tai vihannesten viljely ei onnistu.

– Etanoiden joukkosurmaa täällä jatkuvasti suunnitellaan, hän nauraa.

Kauko Henttinen kertoo, että tontin 250 neliön rakennusoikeus hyödynnettiin kokonaan. Talossa on muun muassa pieni sisäuima-allas. Henttinen arvelee, että talo on sitten joskus helpompi myydä lapsiperheelle, kun makuuhuoneita on riittävästi. Kuva: Pekka Rautiainen
Kauko Henttinen kertoo, että tontin 250 neliön rakennusoikeus hyödynnettiin kokonaan. Talossa on muun muassa pieni sisäuima-allas. Henttinen arvelee, että talo on sitten joskus helpompi myydä lapsiperheelle, kun makuuhuoneita on riittävästi. Kuva: Pekka Rautiainen

Palvelut pelaa

Mikko Niskanen perheineen asuu Neulaspolulla sijaitsevassa rivitalossa. Perheen auton takapenkillä on kaksi turvaistuinta paljastavat, että perheessä on lapsia. Viisivuotiaat kaksoset ovat haastatteluhetkellä päiväkodissa Jukolassa.

– Emme saaneet päiväkotipaikkaa tästä Tarvasmäestä, mutta pitää taas ensi vuonna yrittää uudelleen Niskanen kertoo.

Hän ei kaipaa alueelle lisää palveluita. Autolla pääsee asioille Hämeenlinnaan ja Turenkiin. Käikälän lähikauppaan pääsee pyörälläkin.

– Olen asunut tässä kuutisen vuotta, mutta alue on tuttua, sillä asuin nuoruudessani tuossa Käikälän puolella.

Kauko ja Liisa Henttinen muuttivat Kerkkätielle valmistuneeseen omakotitaloon vuodenvaihteessa 2007.

– Tämä oli kolmas talo, jonka olemme rakentaneet Hämeenlinnaan. Olin töissä toimihenkilöpuolella Rautaruukilla, johon tästä on matkaa pari kilometriä. Tässä tontilla on pieni mäki, johon miellyimme, Kauko Henttinen kertaa.

12 vuodessa alueelle on ehditty rakentaa lisää taloja. Tiet ovat saaneet päällysteen, puut ja pensaat ovat venyneet mittaa.

– Tämä on kiva ja rauhallinen paikka asua. Oikein hyvin on viihdytty ja naapurit ovat mukavia, pariskunta kehuu.

Etäisyys palveluihin ei ole mikään, kun lähtee autolla liikkeelle.

– Aika harvoin Tiiriössä asti käydään, Liisa Henttinen tuumii. HäSa

Tarvasmäki

Pientaloalue noin 7–8 kilometriä Hämeenlinnan kaupungin keskustasta kaakkoon, lähellä Janakkalan kunnan rajaa.

Alueelta on jaettu tontteja viidessä vaiheessa. Ensimmäisen kerran kesällä 2004 ja sen jälkeen vuosittain kevääseen 2008 asti. Jonkin verran myös vanhempaa asutusta.

Enimmäkseen omakotitaloja, mutta myös pari- ja rivitaloja.

Touhulan liikuntapainotteinen päiväkoti sekä Solvikin päiväkodin esikouluryhmä ja Kirkonkulman koulun 1. ja 2. luokka.

Kirkonkulman koulu 2,5 kilometrin päässä. Yläasteikäisten ensisijainen koulu on Lyseo.

Lähin kauppa ja asiamiesposti Käikälässä parin kilometrin päässä. Turenkiin matkaa n. 8–9 km, Tiiriöön n. 13 km.

Viikolla 37 kaupungilla oli Tarvasmäessä myynnissä yksi vapaa omakotitontti.

Päivän lehti

18.1.2020