Kanta-Häme

Ufotutkijaa kismittää, kun kaikki on nykyään ufoa

Hauhon Lautsiassa järjestetään viikonloppuna kansainvälinen ufoseminaari, jossa on mukana myös kolme unkarilaista luennoitsijaa.
60 vuotta sitten alkoi kiihkeä keskustelu siitä, putosiko Roswellin pikkukaupunkiin Nevadan automaassa Yhdysvalloissa avaruusalus.

Kenelle ufoseminaari on tarkoitettu, Suomen Ufotutkijat ry:n puheenjohtaja Heikki Kulju?

– Kenelle tahansa. Mutta käytännössä osallistujat ovat ainakin periaatteessa kiinnostuneita ufoista ja niihin liittyvästä tutkimuksesta. Mukaan on joka tapauksessa ilmoittautunut paljon yhdistyksen (Suomen Ufotutkijat ry) ulkopuolista väkeä.

Pitääkö osallistujien uskoa ufoihin?

– Ufotutkimus, paranormaalit ilmiöt ja maan ulkopuolinen elämä eivät ole uskon kysymyksiä emmekä me käännytä ihmisiä mihinkään. Varsinkin englannin kielellä on tehty paljon vakuuttavaa aineistoa ja tutkimusta maan ulkopuolisesta elämästä, suomen kielellä valitettavasti vähemmän.

Mitä seminaarin ohjelmassa on?

– Meillä on ensimmäistä kertaa kolme luennoitsijaa Unkarista, yksi mielenkiintoisimmista on toimittaja, kirjailija ja ufotutkija András Viszkok, joka kertoo Unkarin ufotutkimuksen historiasta sekä muun muassa Unkarissa tapahtuneista abduktioista (sieppauksista) ja erityisesti lapsiabduktioiden tutkimuksesta.

– Nyt on mahdollisuus saada ensikäden tietoa siitä, mitä uforintamalla tapahtui rautaesiripun takana. Havainnoista ja maan ulkopuolisen elämän tutkimuksista ei aikoinaan tihkunut tietoja länteen, mutta yhtä lailla siellä on tapahtunut uforintamalla.

Kuinka ufotutkijaksi ryhdytään?

– Suomessa ufotutkijat keräävät ihmisiltä tietoa heidän kokemistaan yliluonnollisista asioista ja havainnoista. Siinä täytyy osata haastatella ihmisiä välillä hyvinkin herkistä aiheista, ja sitä testaamme tutkijoiksi havittelevilta, samoin heidän tietämystään alasta noin yleensä.

– Meille tulleista ilmoituksista noin puolet osoittautuu vääriksi, eli esimerkiksi valoilmiön tai äänen selitys on lentokone tai drone tai jokin luonnonilmiö. Myös pilailmoituksia tulee jonkin verran. Loppuja tutkitaan sitten tarkemmin haastatteluin, ja sieltä löytyy hämmästyttäviä tapauksia.

– Yksi viime aikojen kiinnostavimmista on kahden itäsuomalaisen alakouluikäisen pojan havainto lentävästä laitteesta heidän koulunsa lähistöllä. Heidän kuvauksensa tapauksesta on ufotutkimuksen näkökulmasta tarkka ja uskottava.

Miltä ufotutkijasta tuntuu, kun ufo-sanasta on tullut kaiken kummallisen, oudon ja sekopäisen synonyymi?

– Se on erittäin huono juttu, sana on saanut jonkinlaisen pellesävyn. Minä en mielelläni edes käytä ufo-sanaa, kun puhun maan ulkopuolisesta elämästä. HÄSA

Kansainvälinen ufoseminaari Lautsian kartanossa Hauholla 8.–9.9.2018. Seminaarin järjestää Suomen Ufotutkijat ry.