fbpx
Kanta-Häme

Uimahallia rempataan reilu vuosi

Viimeinen mahdollisuus pulahtaa Hämeenlinnan uimahallin altaisiin ensi vuonna on sunnuntaina 5. kesäkuuta. Tämän jälkeen hallissa alkaa suuri peruskorjaus- ja laajennusremontti.

– Tavoitteena on, että halli avautuu yleisölle elo- syyskuussa vuonna 2017, sanoo Hämeenlinnan liikuntahallien vt. toimitusjohtaja Timo Saviniemi.

Lyhyesti sanottuna uimahallissa pysyy moni asiaa paikoillaan samalla kuin kaikki muuttuu.

Autoilevat uimarit tulevat hallille edelleen Uimarintietä pitkin ja pääsisäänkäynti sijaitsee nykyisellä paikallaan. Halli tulee kuitenkin näyttämään aivan erilaiselta, sillä rakennuksen seiniin lisätään huomattavasti eristystä ja nykyinen tiiliverhoilu hävitetään.

Uuden laajennusosan, 400 neliömetrisen liikuntasalin etelänsuuntaisesta seinästä tulee valoseinä.

– Lankkuvalaistustekniikalla pystytään seinälle tekemään grafiikoita tai mainos- ja teemakankaita. Se on Hämeenlinnan tervetuliaiskasvo moottoritielle päin, sanoo uudistusten suunnittelusta vastaava arkkitehti Petri Ilmarinen.

Uimahalli ympäristöineen on nyt suunniteltu siten, ettei se aiheuta kaavaongelmia Engelinrannan kehittämiselle. Vielä ei alueelle rakenneta pysäköintitaloa, tulevaisuudessa se on kuitenkin mahdollista.

Hallin sisällä respa ja kahvio pysyvät paikoillaan, mutta niiden kalustus uusitaan. Pukuhuonetilojen määrä kasvaa puolitoistakertaisesti nykyisestä, samoin kylpyhuonetilojen. Nykyisillä paikoillaan pysyvät saunat uusitaan.

Liikuntasalin molemmat osastot saavat infrapunasaunansa.

– Lisävarusteissa on haettu kylpylätyyppisiä ratkaisuja, sanoo Ilmarinen.

Korjaustöiden kaksi tärkeintä osa-aluetta ovat allastekniikka ja energiaratkaisut.

Altaat uusitaan remontissa perusteitaan myöten. Noin 12,5 miljoonan euron kokonaisbudjetista yli 9 miljoonaa euroa menee nimenomaan allastekniikkaan.

– Olemme nähneet erikoissuunnittelijoiden kanssa paljon vaivaa sellaisen ratkaisun saavuttamiseksi, että pystymme uusiman vanhan hallin tekniikan tolkullisella rahalla, tiivistää Ilmarinen.

Aivan uutta on hyppyaltaan viereen tuleva ns. monitoimiallas, jonka lattiakorkeus on säädettävä. Tämä allas on tarkoitettu vesijumppiin ja -juoksuihin sekä lasten ohjattuun toimintaan.

– Tällaisen vaihtoehdon tiedetään tehostavan ison altaan käyttöä, sanoo Ilmarinen.

Altaat ovat jatkossakin valkoiset, mutta muutoin pinnoitteissa suositaan maavärejä. Kattovalaistus muutetaan epäsuoraksi uintimukavuuden lisäämiseksi.

Energiaratkaisuiltaan hallista tulee ns. hybridi. Pääasiallinen energianlähde on maalämpö, mutta katolle asennetaan aurinkokennot, ilmastointiin poistoilmalämpöpumput, jopa suihkuvesistä otetaan lämpö talteen. Liittymä kaukolämpöverkkoon kuitenkin säilytetään.

– Hybridiratkaisu säästää noin 70  000 euroa vuotuisissa energiakuluissa. Näin investoinnin takaisinmaksuaika on 8–9 vuotta, kertoo Teemu Haaja Linnan Kehitys oy:stä.

Remontin aikana uimareiden mahdollisuuksia päästä kaupungin muihin altaisiin helpotetaan. Lammin uimahalli pidetään auki seitsemänä päivänä viikossa ja sinne järjestetään enemmän joukkokuljetuksia.

Ahveniston maauimalan aukioloa venytetään varhaisempaan kevääseen ja myöhäisempään syksyyn kelien salliessa. Yksi mahdollisuus on, että Aulangon kylpylä laskisi lipunhintojaan hiljaisina aikoina.

– Tietenkään emme pysty korvaamaan täysin hallin sulkemisen aiheuttamaa aukkoa, mutta on tärkeää, että tiedotamme vaihtoehdoista, sanoo Saviniemi.

Pitääkö uimareiden varautua nykyistä korkeampiin lipunhintoihin, kun entistä ehompi halli vajaan kahden vuoden kuluttua avataan?

– Tätä emme ole vielä miettineet, vastaa Saviniemi. HÄSA

Havainnekuvat ja pohjapiirustukset uimahallisuunnitelmista ovat nähtävissä uimahallin aulassa ja netissä 16.11. lähtien.

Menot

Uusimmat