Kanta-Häme

Uimakielto jatkuu vielä Tervaniemessä

Tervaniemen uimarannalla Hämeenlinnan Alajärvellä annettiin maanantaina uimakielto. Jo viime viikonloppuna terveysviranomaiset suosittelivat uimisen välttämistä rannalla.

Uimarannan luota vedestä on löytynyt ulosteperäisiä E.coli-bakteereja. Terveystarkastaja Päivi Lindénin mukaan bakteerien lähdettä ei vielä tiedetä.

– Sinne on voinut päästä jostain jätevettä, jossa on seassa ihmisen tai muiden tasalämpöisten eläinten ulostetta, Lindén kertoo.

Saastuminen näyttäisi Lindénin mukaan olevan hyvin paikallista. Suuria bakteeripitoisuuksia on löydetty uimarannan luota, mutta jo läheisen venevalkaman kohdalla vesi on ollut huomattavasti puhtaampaa.

Terveystarkastaja otti maanantaina uusia vesinäytteitä uimarannan lisäksi venevalkaman ja leirikeskuksen kohdilta.

Laboratoriotutkimusten tulokset valmistuvat tiistaina iltapäivällä, jolloin päätetään myös uimakiellon mahdollisesta jatkamisesta.

Kaksi varoituslappua

Terveystarkastajat suosittelivat jo viime viikonloppuna, että Tervaniemen uimarannalla ei uitaisi. Bakteeripitoisesta vedestä varoittavat A4-kokoiset laput oli kiinnitetty rannan huoltorakennuksen ja toisen pukukopin seinään. Toisella pukukopilla ei varoitusta kuitenkaan ollut ja ihmisiä kävi uimassa saastuneessa vedessä vielä sunnuntai-iltanakin.

Miksi varoituksia ei ollut enempää, terveystarkastaja Päivi Lindén?

– Huoltorakennus on se paikka, johon viralliset vedenlaaturaportit tulevat ja sieltä kannattaa aina katsoa. Lisäksi olimme vieneet toisen lapun pukukopille laiturin viereen, että ihmiset sen huomaisivat.

Onko saastuneessa vedessä uineilla syytä huoleen?

– Iho pidättää varsin hyvin E.coli-bakteereita ja tartunta voi yleensä tapahtua vain jos vettä on ottanut suuhun. Oireet alkavat yleensä hyvin nopeasti, jos ne ovat tullakseen.

– Maanantaina rannalla ei ollut enää ketään uimassa. Olin siellä päivällä tunnin verran, eikä rannalla ollut uimavalvojan lisäksi ketään muuta. Hyvin on tieto välittynyt uimareillekin. (HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic