Kanta-Häme

Uimarannoilta nousee ostoskärryjä ja vieheitä

Hämeenlinnan sukeltajat -yhdistyksen puheenjohtaja Timo Ovaskainen snorklaa laiturille käsissään iso ajopuu. Se on törröttänyt Idänpään uimarannan pohjassa.

Ovaskainen on kolunnut Hämeenlinnan uimarantojen pohjia viisi vuotta. Hän on vuosien saatossa löytänyt uimavesistä muun muassa ostoskärryjä, mopon, television ja lukemattoman määrän pulloja, keppejä sekä tölkkejä.

Uimarantakierroksillaan sukeltajat tarkastavat muun muassa laiturien ympäristöt ja -rakenteet. Lisäksi uimarantojen pohjaa haravoidaan ainakin noin kahden metrin syvyyteen saakka.

– Syvemmissä uimapaikoissa pohja tarkistetaan jopa seitsemän metrin syvyyteen asti, Ovaskainen sanoo.

Kymmenittäin uistimia

Inhottavimpia löydöksiä ovat Ovaskaisen mielestä virvelin vieheet ja -koukut. Monien uimarantojen pohjaan on levitetty matto hiekan pitämiseksi paikoillaan. Uistimet jäävät helposti kiinni hiekan alla pilkottavaan mattoon.

– Uistimia löytyy jokaisella sukelluskerralla useita kymmeniä. Jos niitä ei välillä poistettaisi pohjasta, roikkuisivat uistimet lopulta ihmisten jalkapohjissa. Sukeltavat lapset taas saattavat hätääntyä ja imaista vettä keuhkoihin, kun jokin terävä yhtäkkiä tarttuu kiinni uikkareihin, Ovaskainen sanoo.

Ilkivallalta säästytty

Virallinen uimakausi alkaa Suomessa 15. kesäkuuta ja kestää aina elokuun loppuun saakka. Hämeenlinnan kaupungin ulkoliikuntamestari Jukka Kuvaja kertoo, että ennen uimakauden aloitusta kaikki Hämeenlinnan yleisten uimarantojen pohjat sukelletaan turvallisuuden lisäämiseksi. Näin on tehty ainakin 1990-luvulta lähtien, ja perinnettä aiotaan jatkaa.

Kuvajan mukaan hämeenlinnalaiset ovat melko siistejä uimarantojen käyttäjiä.

– Vain koulujen päättymisen aikoihin rannoilta löytyy hieman tavallista enemmän rikottuja lasipulloja. (HäSa)