Kanta-Häme

Uimarantojen puhtautta tehostetaan Hämeenlinnassa ja Hattulassa – Helteilläkin on syytä muistaa turvavälit

Koronaviruksen vuoksi myös uimarannoilla kiinnitetään huomiota hygieniaan ja turvallisuuteen. Yleisten rantojen uimavesien laatua seurataan jälleen tänäkin kesänä.
Ahveniston ranta on yksi Hämeenlinnan yleisistä uimarannoista, joiden puhtauteen kiinnitetään tänä kesänä erityistä huomiota. Arkistokuva. Kuva: Mikko Soini

Hämeenlinnan kaupunki ja Hattulan kunta tehostavat uimarantojen siivousta koronaviruksen aikana. Ihmisiä muistutetaan kiinnittämään erityistä huomiota myös omaan hygieniaan uimapaikoilla.

Tartuntariskin ehkäisemiseksi Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto on julkaissut uimaetiketin, josta ilmoitetaan uimarannoilla. Liiton mukaan rannoilla on syytä noudettaa yleisiä hygienia- ja turvallisuusohjeita.

Uimarantojen tehostettuun puhtaanapitoon kuuluu esimerkiksi wc-tilojen siivoaminen päivittäin sekä roska-astioiden tyhjennys normaalia tiheämmin.

Isoilla uimarannoilla, kuten Tervaniemen, Ahveniston ja Hämeensaaren rannoilla roska-astiat tyhjennetään päivittäin. Pienemmillä rannoilla ne tyhjennetään vähintään kerran viikossa ja tarpeen vaatiessa useammin. Lisäksi rannat siivotaan roskista tyhjennyksien yhteydessä.

Vesien laatua seurataan normaaliin tapaan tänäkin vuonna uimarannoilla. Hämeenlinnan ja Hattulan alueilla on yhteensä 24 yleistä uimarantaa, joissa mittauksia tehdään.

Näiltä rannoilta otetaan kesän aikana kolme näytettä eri ajankohtina. Laatua seurataan koko uimakauden ajalta. Seuranta alkaa 15.6. ja jatkuu 31.8. asti.

Lisäksi jokaisen rannan vedestä kerätään näyte ennen uimakauden alkamista.

Näytteenottojen tuloksiin on mahdollistua tutustua esimerkiksi kaupungin verkkosivuilla tai rantojen ilmoitustaululta.

Yleisten uimarantojen vesien laatu määrittyy neljän peräkkäisen vuoden näytteiden tulosten perusteella.

Uimarantojen yleistä hygieniaa koskevissa kysymyksissä kannattaa ottaa yhteys paikalliseen terveystarkastajaan. Hämeenlinnan kaupunkirakenne ottaa vastaan palautetta uimarantojen kunnossapidosta.

Uimarannat

Ruuhkaisia uimapaikkoja on syytä välttää ja suosia mieluummin rauhallisempia rantoja.

Yleisistä uimarannoista ja niiden paikoista saat lisätietoa kaupungin verkkosivuilta.

Kahden metrin turvavälit muihin kuin omaan seurueeseen on hyvä muistaa niin vedessä kuin rannalla.

Kipeänä on jäätävä kotiin, eikä mennä nauttimaan rannalle auringosta.

Yski ja niistä rannalla esimerkiksi nenäliinaan.

Hyvä käsihygienia kannattaa muistaa myös rannoilla ja niiden wc-tiloissa.

Tutustu uimarannan ilmoitustaulun ohjeisiin ja noudata niitä.

Yleiset uimisen turvallisuuteen liittyvät seikat on myös hyvä muistaa.

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic