Kanta-Häme

Uiminen ja tuttu herkku pelastavat kesähelteillä

Suomen kesä on ollut tähän saakka uskomattoman kuuma. Kesän hellepäivien määrä lähestyy jo 50:a, kun koko viime vuonna niitä oli yhteensä vain 19. Koko kesän kuumin päivä mitattiin Vaasassa 18. heinäkuuta, kun mittari näytti lukemaa 33,7.

Ilmatieteen laitoksen sääennustuksia tiiraillessa huomaa, ettei huippuhelteille näy vieläkään loppua. Koko alkuviikko kärvistellään noin 30 asteen paahteessa.

Virallisen hellerajan eli 25 celsiusasteen alapuolelle lasketaan Hämeenlinnassa mahdollisesti ensi lauantaina, mutta silloinkin vain juuri ja juuri: ennuste näyttää 24 astetta.

Millaisia tapoja ihmisillä on virkistäytymiseksi ja olonsa helpottamiseksi näillä säillä? Hämeen Sanomat tapasi lomailijoita ja kysyi.

 

Janna Pelkonen ja hänen kolme lastaan viettävät rentouttavaa sunnuntaipäivää Tervaniemen virkistysalueen uimarannalla. Perhe kokee uimisen olevan paras tapa raikastua superhelteillä.

– Tai no, lähinnä lapset käyvät uimassa ja minä vahdin.

He ovat uineet tänä kesänä poikkeuksellisen usein, noin neljä kertaa viikossa.

Näillä helteillä lapset ovat myös muutaman kerran leikkineet kotona vesisotaa, Pelkonen sanoo.

Maanantaina yhdeksänvuotisjuhlia viettävä Pelkosen poika Roope temmeltää ja pulikoi rannan läheisyydessä innokkaasti.

– Mä en osaa uida, mutta tykkään olla paljon vedessä, hän kertoo.

Kun on kuuma, myös jäätelö maistuu enemmän. Myös Roope on syönyt tänä kesänä paljon jäätelöä. Hänen lempimakunsa on vanilja.

 

Hämeenlinnan torin jäätelökioskilla on vilskettä. Maltalla asuva Pohjolan perhe on tullut viettämään Suomeen lomaa kahdeksi kuukaudeksi. He ovat muun muassa vierailleet isovanhempien luona.

Suomen helteet eivät tunnu perheen 10-vuotiaiden kaksospoikien Julianin ja Ricon mielestä juuri miltään, sillä Maltan kesät ovat vielä kuumempia.

– Uiminen ja suihkussa ovat varmaan parhaat viilentäjät, Julian Pohjola sanoo.

Entäs jäätelö?

– Joo sekin.

Julianin lempijäätelö on pehmyt, kun taas Rico pitää vadelmasmoothien makuisesta jäätelöstä. HäSa

Osallistu kisaan

Miten sinä viilennyt helteellä? Osallistu kuvakisaan ja lähetä kuvasi maanantaina kello 12 mennessä sähköpostiosoitteeseen monimedia@hameensanomat.fi otsikolla ”Kesäkuva: Viilennys”. Kuvia voidaan julkaista Hämeen Sanomien paperilehdessä ja verkkosivuilla.