Kanta-Häme

Uinti helpoksi hollantilaisella metodilla

Hollannista lähtöisin olevalla Easy Swim -uimaopetusjärjestelmällä on saatu huikeita tuloksia lasten parissa, kertoo Hämeenlinnassa lauantaina aiheesta luennoimassa vieraillut Roel Driessen.

Moniin muihin maihin verrattuna Hollannissa lasten uintiturvallisuus on korkealla tasolla senkin vuoksi, että myös maan kansallisella uintidiplomilla on vaativat laatustandardit.

– Lasten hukkumisonnettomuuksia on Hollannissa todella vähän, koska uimaopetuksen taso on niin korkea. Lisäksi uskon, että Hollanti on siksi pärjännyt kansainvälisesti niin hyvin myös uimakilpailuissa, Driessen sanoo.

Roel Driessen on uinninopetusmetodia levittävän Easy Swim Internationalin sekä Drie Essen -yritysten osakas ja toimitusjohtaja.

Etuja perinteiseen opetukseen

Nettisivujen mukaan Easy Swim -uimakoulun suorittaneet ovat päätyneet uinnin A-diplomitasolle keskimäärin 55–60 tunnissa, kun perinteisin menetelmin samalla tasolle pääseminen on vienyt 70–75 tuntia.

Metodilla opetetut lapset oppivat tutkimusten mukaan myös toimimaan vedessä aktiivisemmin, rohkeammin ja iloisemmin kuin perinteisesti koulutetut.

Keskeinen osa opetusta on, että se annetaan syvässä vedessä.

– Lapset oppivat kokemalla. Syvällä he ymmärtävät paremmin kuin matalassa vedessä, mitä kaikkea vedessä on mahdollista tehdä. Matalassa vedessä he vain kävelevät ja pitävät käsiään ylhäällä. Filosofiamme on rikastuttaa lasten vesikokemusta, Driessen sanoo.

Kysyntä ylittää tarjonnan

Easy Swim -metodilla on maassa 20-vuotiset perinteet. Noin 20 000 lasta oppii vuosittain uimaan kyseisellä metodilla, ja sitä käytetään noin 25 prosentissa Hollannin uima-altaista.

– Kurssit ovat täysin buukattuja koko ajan. Meillä on nytkin tuhat lasta jonossa, Driessen kertoo.

Menetelmässä korostetaan erityisesti turvallisuutta. Lapset opetetaan uimaan myös vaatteet päällä siltä varalta, että he joskus putoavat vahingossa veteen.

Easy Swim International on lanseerannut uimametodiaan Hollannin ulkopuolelle isommin vain Suomeen. Yksi opetuspaikoista on Hämeenlinna.

– Täällä toimii Voutilakeskuksen uima-altaalla kymmenkunta ryhmää, joissa on noin 70 lasta. Jos vain saisimme lisää allastiloja, esimerkiksi Hämeenlinnan uimahallista, voisimme ottaa uusia tulijoita, kertoo Easy Swim Finland oy:n osakas Aki Helander. (HäSa)