Kanta-Häme

Uinu, uinu nikotiininhimo

Mies haluaa lopettaa tupakoinnin. Ruokakaupassa hänen silmiinsä osuu kassan kylkeen sijoitettuja nikotiinikorvausvalmisteita. Hän ostaa paketin nikotiinipurukumia ja jauhaa sitä posket hellinä päivä toisensa jälkeen. Viikot kuluvat, kuukaudet kuluvat ja myös nikotiinipurukumia kuluu. Mies toteaa jääneensä koukkuun.

Onko nikotiinikorvaustuotteista kasvanut uusi ongelma tupakan rinnalle, ylilääkäri Antero Heloma Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta?

– Ei meillä sellaista käsitystä ole, että tuotteista olisi mitään isompaa ongelmaa tullut. Tiedetään, että niistä on apua tupakoinnin lopettamisessa, mutta jotkut ovat kuitenkin jääneet korvaustuotteisiin roikkumaan.

Heloma pitää ehdottomasti pienempänä pahana sitä, että entinen tupakoitsija jää kiinni nikotiinikorvaustuotteisiin kuin että jatkaisi tupakoimista. Nikotiinin tärkein ominaisuus on riippuvuutta aiheuttava tekijä, vaikka sillä toki myös muita haittavaikutuksia on.

– Tupakassa taas on 4 000 kemikaalia ja syöpävaarallisia aineita kymmeniä. Parastahan tietysti on, ettei käytä nikotiinia missään muodossa.

Pitkäaikaiskäytöstä ei tutkittua tietoa

Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnassa nikotiinikorvaustuotteista väitöskirjaa valmistelevalla Terhi Kurkolla on asiasta hieman kriittisempi käsitys. Väitöskirjatyötä tehdessä luettiin tupakoitsijoille ja tupakoinnin lopettajille tarkoitetulla Stumppi-foorumilla kirjoitettuja viestejä kaikkiaan 24 000 kappaletta.

– Tutkimuksessa havaittiin, että osalle korvaustuotteiden käyttäjistä kehittyi riippuvuus korvaustuotteisiin.

Vaikka nikotiinikorvaustuotteet olisivatkin tupakointia harmittomampi vaihtoehto, liittyy niiden pitkäaikaiskäyttöön omat ongelmansa.

– Se on ensinnäkin käyttäjälleen turhaa rahanmenoa. Lisäksi pitkäaikaiskäytön terveysvaikutuksista ei ole olemassa kattavaa tutkittua tietoa, Kurko sanoo.

Tutkimusaineiston analyysi paljasti lisäksi, että kaikki korvaustuotteiden ostajat eivät osaa käyttää niitä oikein. Esimerkiksi jos nikotiinipurukumia pureskelee väärällä tavalla, ei siitä pääse erittymään nikotiinia toivotulla tavalla. Korvaustuotteita olisi myös käytettävä tarpeeksi pitkäjänteisesti ja vähitellen lopettaa niiden käyttö.

Entäs ne nikotiinin haittavaikutukset – riippuvuuden lisäksi?

– Aukotonta näyttöä nikotiinikorvaushoitotuotteiden pitkäaikaisvaikutuksista ei ole. Sehän tiedetään, että nikotiinilla on verisuonia supistava vaikutus. Sydämen tykyttelyä ja rintakipua se saattaa aiheuttaa. Nikotiini myös ylläpitää jonkin verran kohonnutta insuliinitasoa. Lisäksi nikotiinipurukumin pureskelu voi kuormittaa leukoja sekä ärsyttää ruoansulatuskanavaa. Mitään kovin fataalia vaikutusta ei kuitenkaan tunneta, Kurko tiivistää.

Saatavuus parani, mutta neuvonta jäi

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ja Kelan ylläpitämistä lääkkeiden tukkumyyntitilastoista selviää, että nikotiinikorvaustuotteiden myyntimäärät ovat lähes kaksinkertaistuneet sen jälkeen, kun niiden myynti vuonna 2006 vapautettiin apteekeista. Korvaustuotteista ylivoimaisesti myydyin on nikotiinipurukumi.

Oliko nikotiinikorvaustuotteiden myynnin vapauttaminen vuonna 2006 oikea päätös, siitä Antero Helomalla ja Terhi Kurkolla on erilainen näkemys.

– Tavoitteena oli helpottaa korvaustuotteiden saatavuutta. Esimerkiksi maaseudun näkökulmasta on hyvä, että tuotteita saa muualtakin kuin apteekeista, Heloma perustelee.

Terhi Kurko, joka on aikaisemmalta koulutukseltaan proviisori, näkee asian eri tavoin:

– Apteekeissa on haluttu kehittää ja kiinnittää huomiota neuvontaan ja tiedonsaantiin. Tämä jää nyt asiakkailta saamatta, jos he ostavat tuotteen kaupasta. Koska nikotiinikorvaustuotteet ovat lääkkeitä, kaupat eivät edes saa lääkelain mukaan antaa niistä neuvontaa, Kurko sanoo.

Pelkkä purkka ei riitä

Mutta entäpä jutun alkupäässä esiintynyt mies, joka on onnistunut pääsemään eroon tupakasta, mutta jäänyt koukkuun nikotiinipurukumiin. Miten häntä voi auttaa?

– Nikotiinista vieroittautuminen vaatii kokonaisvaltaista mietintää. Olisi hyvä keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ja miettiä, mitä niihin tilanteisiin liittyy, joissa ihminen kaipaa nikotiinia. Tämän jälkeen lyhytaikainen nikotiinikorvaushoitovalmiste korvattaisiin esimerkiksi pitkävaikutteisella nikotiinikorvauslaastarilla, joka pitää elimistön nikotiinipitoisuuden tasaisena, Kurko sanoo.

– Paitsi että nikotiinin lähde korvataan jollain muulla, on ehdottoman tärkeää suunnitelmallisesti miettiä miten käyttö saadaan kokonaan loppumaan. Uinuva tupakanhimo saattaa säilyä ihmisellä koko loppuelämän. (HäSa)

Päivän lehti

2.4.2020