Kanta-Häme

Ukkonen työllisti pelastuslaitosta

Rajut ukkoskuurot riepottelivat Kanta-Hämettä perjantaina alkuillasta.

Ukkosrintama alkoi vyöryä Riihimäelle viiden aikoihin, ja sitä seuraavat tunnit olivat Kanta-Hämeen pelastuslaitokselle kiireisiä.

Päivystävän palomestarin Markus Majurin mukaan Riihimäellä valui vettä erään asuinrakennuksen kellariin ja Peltosaarenkadun K-kauppaan, parissa kohteessa ihmisiä jäi jumiin hisseihin ja kolmesta paikasta tuli automaattinen palohälytys.

Samaan aikaan Lopen Nyynäistentiellä syttyi palamaan kaksi rakennusta: autotalli- ja saunakäytössä ollut talousrakennus sekä lato. Molemmat rakennukset tuhoutuivat palossa täysin, mutta henkilövahingoilta vältyttiin.

– Kaikki nämä puoleen tuntiin, Majuri kertoi.

Hämeenlinnan kantakaupungin lähistöltä tuli illan aikana toistakymmentä hälytystä kaatuneista puista. Pelastuslaitoksen päivystävän päällikön Olli Heikkilän mukaan alueen työllistävimpiä tehtäviä olivat kuitenkin kaksi tulipaloa, joista toinen syttyi Hattulassa Haljamintiellä ja toinen Hämeenlinnassa kymppitien varressa, vähän kaupungista Forssaan päin.

– Hattulassa kärysi omakotitalon vinttiosa, joka saatiin sammumaan, mutta kyllä siihen korjattavaa tuli. Hämeenlinnassa paloi vanha omakotitalo, jota on käytetty piharakennuksena. Se oli ihan palovaiheessa, kun yksiköt saapuivat paikalle, ja tuhoutui korjauskelvottomaksi.

Jukolan S-marketistakin tuli oma hälytys, mutta Heikkilän mukaan siellä ei tarvinnut ryhtyä kummempiin toimenpiteisiin.

– Siellä oli kärähtänyt jokin sähkölaite, joka käytiin tarkistamassa, hän kertoo.

Linnanpuistossa perjantaina alkanut Mellakka-festivaali ilmoitti hieman kello 19 jälkeen sosiaalisen median kanavissaan, että tapahtuma on keskeytetty ukkoskuuron ajaksi. Kustaa III:n kadun ja Niittykadun kulmauksen tuntumassa sijaitsevan lavan esiintyjäaikataulu palautui suunnitellun aikataulun mukaiseksi jo kello 19.45. Pelastuslaitokselle ei tullut illan aikana hälytyksiä Mellakasta.

Kanta-Hämeen pelastuslaitos oli varautunut illan ukkosrintamaan etukäteen Ilmatieteenlaitoksen ennusteiden perusteella.

– Tehtäviä on riittänyt, ja resurssit ovat olleet sillä tavalla tehokkaasti käytössä, että kaikkiin hälytyksiin on pystytty vastaamaan hyvin. Hetkellisesti kuormitus on ollut melkoinen, Olli Heikkilä kuvaili.

Pelastuslaitos varautuu lauantaihin samalla valmiudella kuin perjantainakin.

Perjantain myrskytuhot eivät aiheuttaneet yhtään henkilövahinkoa.