Kanta-Häme

Ukrainan kriisi tuottanut jo tappioita teollisuudelle

Hämeenlinnassa toimivat teollisuusyritykset ilmoittivat torstaina miljoonatappioista, joita Ukrainan kriisi on jo nyt aiheuttanut. Rautaruukki kirjasi alkuvuodelta 8 miljoonan euron valuuttakurssitappiot valuuttojen heikentymisestä.

Konecranes kertoo, että pelkästään Ukrainan valuutan hryvnian romahdus toi sille 2 miljoonan euron kurssitappion tammi-maaliskuussa. Valuuttojen heikentyminen pienensi kuitenkin myös Amerikan mantereella ja Aasiassa merkittävästi liikevaihtoa ja tilauskirjoja.

– Ukrainan epävakaa tilanne lisäsi epävarmuutta Venäjän ja Suomen sekä koko Euroopan kasvunäkymiin, Ruukin toimitusjohtaja Sakari Tamminen kirjoittaa katsauksessaan.

Tamminen lisää, että Ukrainan kriisin lopullisia vaikutuksia on vielä mahdoton arvioida.

Rautaruukkia vaivaa kuitenkin päällimmäisenä Suomen tilanne. Tamminen toteaa, että käännettä ennakoivat indikaattorit ovat nousussa kaikissa euromaissa. Suomessa teräksen käyttö on kuitenkin laskenut merkittävästi viime vuosien ajan.

– Tilanne kotimarkkinoillamme on huolestuttava, Tamminen sanoo.

Rakennusprojektit ovat romahtaneet

Suomen heikko liike- ja toimitilarakentaminen näkyy rajuimmin Ruukin Rakentamisen projektit -liiketoiminnassa. Liikevaihto laski ja uusien tilausten määrä putosi 40 prosenttia viime vuodesta.

Rautaruukki tuotti alkuvuonna 4 miljoonaa euroa liiketappiota. Ensimmäisen neljänneksen tulos ennen veroja oli 20 miljoonaa euroa tappiollinen.

Teräsyhtiön myönteistä kehitystä on, että erikoisterästen myynti kasvoi 16 prosenttia. Erikoisterästen osuus teräsliiketoiminnan liikevaihdosta nousi jo 35 prosenttiin.

Nosturiyhtiö Konecranesin tammi-maaliskuun tulos ennen veroja laski vajaan viidenneksen viime vuoden vastaavasta jaksosta. Tilausten määrä pieneni vuoden takaisesta, mutta kasvoi viime vuoden lopulta. Uusien laitetilausten määrä hupeni kuitenkin 34 prosenttia vuoden takaisesta.

Toimitusjohtaja Pekka Lundmark kertoo, että hän on pääosin tyytyväinen alkuvuoteen. Laiteliiketoiminta oli odotusten mukaan vaisua.

– Tulos oli kuitenkin absoluuttisesti katsottuna kaunana tavoitteistamme, Lundmark toteaa katsauksessaan.

Tappiollinenkin osavuosikatsaus nosti hieman Rautaruukin osakekurssia. Konecranesin tulos oli kuitenkin pettymys sijoittajille, sillä yhtiön osakekurssi laski tuntuvasti. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic