Kanta-Häme

Ukrainan tilanne saattaa kärjistyä yhä pahemmaksi

Entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd.) pitää mahdollisena, että Ukrainan tilanne kärjistyy entistä pahemmaksi. Hän arvioi, että Venäjän politiikassa taloudellisten etujen paino on laskenut.

– Kyllä nyt on tärkeä ”Suuri Venäjä”. Talous voi jäädä vähemmälle, sanoi Lipponen SDP:n eurovaaliehdokkaiden vaaliseminaarissa Hämeenlinnassa tiistaina.

– Jossakin vaiheessa tilanteen on kuitenkin stabiloiduttava.

Lipponen uskoo, että Krimin nykyinen tilanne on tosiasia. Eri asia on, millaiseksi Krimin kansainvälinen asema jää.

– Suomi on aivan oikein todennut, että Krimin liittäminen Venäjään on kansainvälisen oikeuden vastaista.

Lipponen arvostelee Euroopan unionia Ukrainan assosiaatiosopimuksen valmistelussa. Hän pitää toimintaa jopa amatöörimäisenä.

– Sen valmistelua olisi pitänyt paremmin valvoa korkeimmalla mahdollisella tasolla, joka on liittokansleri Angela Merkel ja presidentti Francois Hollande.

Unohdettiin Ukrainan tila

Lipposen mielestä Ukrainan asiaa käsitellessä unohdettiin maan koko ja tila. Maassa ei tapahtunut itsenäistymisen jälkeen juuri kehitystä.

– Otettiin itselle vastuuta, kun vastuu olisi pitänyt säilyttää Ukrainalla.

Ukraina sisäpoliittinen tilanne kärjistyi, kun Ukraina hylkäsi EU:n kanssa neuvotellut assosiaatiosopimuksen ja solmi Venäjän kanssa sopimuksen. Mielenosoituksilla kaadettiin Ukrainan hallitus, mikä taas johti Venäjän väliintuloon Krimillä ja Itä-Ukrainassa.

– Kummalle Ukraina on tärkeämpi, EU:lle vai Venäjälle? Vastaus on selvä, Lipponen muistuttaa.

– Venäjää olisi alusta pitäen konsultoida, kun neuvoteltiin assosiaatiosopimuksesta.

Lipponen tunnetaan Venäjän ja EU:n taloudellisen yhteistyön edistäjänä. Hänen mielestään yhteistyö perustuu

Venäjän energiaan. Lipponen ajoi konsulttina Nord Stream -kaasuputken rakentamista Itämeren poikki. Hän uskoo, että kaasuputki saattaa vain rauhoittaa Ukrainan kriisiä.

– Nord Stream voi jopa helpottaa Ukrainan energiahuollon turvaamista.

Paavo Lipponen antaa tunnutusta Suomen ulkopoliittiselle johdolle ja myös ulkoministeri Erkki Tuomiojalle (sd.) Ukrainan kriisissä. Hänen mielestään Suomi on Saksan kanssa oikeassa seurassa, kun niiden näkemys Venäjän vastaisista toimista sijoittuu EU:n keskivaiheille. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic