Kanta-Häme

Ukulele kulkee aina mukana

Läänintaiteilija Jarmo Julkunen, 42, osaa salakuljettaa käsimatkatavaroissa lentokoneeseen jopa kolme ukulelea niin, ettei kukaan huomaa mitään.

Jos lähtee kitaran kanssa reissuun, on aina hankalampaa. Sille pitää osta rahti- tai istumapaikka. Ja se tulee kalliiksi.

Ukulelen kanssa elämä on helpompaa, ainakin, jos matkustaa Lontooseen muutaman kerran kuussa.

Kun Julkunen tuli töihin Taiteen edistämiskeskukseen vuonna 2012 tuli varsin selväksi, etteivät läänintaiteilijat saa itse tehdä taidetta. Julkusen pääinstrumentti oli ollut kitara. Hän päätti, että jos ei kerran kitaraa saa soittaa, hän soittaa banjoa ja ukulelea, sillä täytyy soittotaito ja musiikkipiirit pitää hallussa myös läänintaiteilijauran ajan.

Ja kas, samaan aikaan ukulelesta tuli trendisoitin ja ukulelea soittavalle Julkuselle on ollut kysyntää.

– Viikot teen töitä Taikessa ja viikonloput sitten soitan.

Ukulele vei myös Lontooseen. Lontoossa nimittäin yleisin harrastesoitin on ukulele, muttei sitä osata soittaa kovin hyvin. Tuttujen kautta Julkunen on päätynyt lontoolaiskouluihin opettamaan soittimen soittoa.

Lontoo toistuu myös Julkusen puheissa. Läänintaiteilija haluaa avittaa ammattimuusikoiden työllistämistä ja parantaa taiteen saatavuutta. Suomessa muusikkopiirit ovat pienet, joten Julkunen päätti, että muusikoiden työllisyyttä voi parantaa ulkomailla.

Kun sitten Julkunen istui vuonna 2013 Lontoon sinfoniaorkesterin LSO:n toimistossa ystävänsä, kontrabasisti Jani Pensolan kanssa ja kysyi, mitä LSO aikoo tehdä Sibeliuksen juhlavuonna, syntyi idea Alternative Sibeliuksesta. LSO:lla kun ei ollut mitään ideaa eikä tietoa siitä, että Sibeliuksen juhlavuosi lähestyy.

Viime keväänä ja tänä kesänä Julkunen on sitten koordinoinut ja järjestänyt Alternative Sibelius -konsertteja Lontoossa. Kyse on poikkitaiteellisista konserteista, joissa kohtaavat suomalaiset ja brittiläiset muusikot. He tapaavat ja kehittävät ja treenaavat yhdessä konsertin, joka sitten esitetään.

– Sibelius on nimenä tunnettu, ja se on herättänyt huomiota. Tavoitteena ensisijaisesti on ollut kehittää ammatillisia verkostoja muusikoiden kesken.

Julkunen on vetänyt projektia.

– Kauhean työlästä, mutta onneksi minulla on ollut suhteet LSO:hon ja Suomen suurlähettiläs Lontoossa on ollut loistava. Myös suomalainen merimieskirkko on ollut suurena apuna.

Vaikka työ on ollut raskasta, Julkunen on nauttinut, kun on saanut tehdä työtä huipputuottajien kanssa. Kun tekee työtä ”kohdemaan” organisaatioiden kanssa, se näkyy yleisössä. Esimerkiksi LSO:n konsertti oli loppuunmyyty jo kuukausia ennen esitystä. Julkusen vetämät ukelele-kurssit ovat päässeet myös Time Out -lehteen.

Alternative Sibelius on ollut pilottihanke. Suomi täyttää 100 vuotta vuonna 2017, ja silloin on tarkoitus tehdä jotain samankaltaista.

– Konsepti toimii. Suomalaiset ja kohdemaan muusikot kohtaavat, ja siitä syntyy usein jotain mielenkiintoista. Vuodeksi 2017 kehitellään joku vastaava kulttuurivienti.

Samalla sapluunalla viedään musiikkia myös Hollantiin ja Belgiaan.

Julkunen sanoo solmineensa omat verkostonsa soittamalla 36 vuotta. Kun on soittanut itseään parempien kanssa, ja lähtenyt rohkeasti mukaan erilaisiin juttuihin, ja viihtynyt jatkoilla on kollegoja ja ystäviä ympäri maailmaa.

– Parasta on yhdessä tekeminen. Siinä oppii tuntemaan toisia ihan eri tavalla kuin verkostointiseminaareissa. 90 prosenttia niistä on ihan turhia ja teennäisiä. HÄSA

Päivän lehti

3.4.2020