Kanta-Häme

Ulkoistettu kotihoito siirtyy Esperiltä Attendolle

Kaurialan ja Myllymäen sekä Virpolan palvelutalon kotihoito siirtyy liiketoimintakaupalla Esperi Carelta Attendolle.

Syynä on se, ettei palvelua saatu toimimaan laadukkaasti, vaikka asiaan kiinnitettiin runsaasti huomiota.

Ikäihmisten lautakunnan teettämässä kyselyssä asiakkaat kokivat kotihoidossa tapahtuneen muutoksen palvelun merkittävänä heikennyksenä. Aikaisemmin kotihoito oli kaupungin omaa toimintaa.

Kaurialan ja Myllymäen kotihoito ulkoistettiin vuoden alussa. Tällä seudulla kotihoidolla on vajaat 200 asiakasta.

– Meille tuli huhtikuun ja elokuun välillä 56 reklamaatiota tekemättömistä työtehtävistä. Se on paljon, onhan tiedossa, että iäkkäät ihmiset eivät tee helposti valituksia, ikäihmisten lautakunnan puheenjohtaja Kaija-Leena Savijoki kertoo (kok.).

Rankka asiakaspalaute

Heti alkuvuodesta asiakkailta tuli runsaasti kritiikkiä, jonka syynä olivat mm. väliin jääneet asiakaskäynnit, tekemättömät työtehtävät, hoitajien kiire, palveluntuottajan huono tavoitettavuus ja tiedonkulun ongelmat sekä se, että omahoitajaa ei ollut nimetty.

Kaupungin puolella odotettiin, että tilanne paranisi alkuvaikeuksien jälkeen. Näin ei kuitenkaan ole tapahtunut. Kesäkuussa Esperi Carelle annettiin sopimuksen purku-uhka, jos asiat eivät olisi korjaantuneet.

– Esperi itse reagoi vastuullisesti, kun ryhtyi purkamaan tilannetta yhteistyössä Attendon kanssa, tilaajajohtaja Jukka Lindberg toteaa. Hänen mukaansa kaupunki suhtautuu myönteisesti muutokseen.

Suuri vaihtuvuus ongelmana

Reilu vuosi sitten järjestettyyn tarjouskilpailuun tuli toistakymmentä tarjousta. Niistä Esperin oli selvästi edullisin.

Kaija-Leena Savijoki kuitenkin korostaa, että hinnan lisäksi tarjouskilpailussa painotettiin myös asiakkaiden toimintakyvyn säilymistä ja asiakastyytyväisyyttä.

– Sopimus sinänsä on hyvä, jos sitä olisi noudatettu. Osasyynä ongelmiin oli varmasti henkilöstön suuri vaihtuvuus. Myös toiminnan vetäjät vaihtuivat.

Hänen mukaansa tehtävien siirto takaisin kaupungille olisi ollut hidas ja monimutkainen ratkaisu. Siksi nyt päädyttiin siihen, että Attendo ottaa toiminnasta vastuun.

Tiedotus tällä viikolla

Savijoki painottaa, että siirtymävaiheen pitäisi olla mahdollisimman sujuva ja vanhusten palvelut pitää taata myös sen aikana.

Liiketoiminta siirtyy Attendolle marraskuun alussa.

– Olemme neuvotelleet siitä hyvässä yhteisymmärryksessä Esperi Caren kanssa, Attendon viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Mikko Salo kertoo.

Myös henkilöstö siirtyy vanhoina työntekijöinä Attendon palvelukseen. Sille tiedotettiin asiasta maanantaina.

Asiakkaille tiedotetaan henkilökohtaisesti viimeistään ensi viikolla.

Näytön paikka

Salo vakuuttaa, että Attendolla on vankka kokemus ja myös kova halu näyttää, että kotihoito voi toimia laadukkaasti yksityisen yrityksen pyörittämänä.

Savijoki painottaa, että tämä on näytön paikka. Hän tosin harmittelee, etteivät kotihoidon palvelusetelit ole vielä käytössä.

– Silloin asiakkaat itse ja heidän omaisensa voisivat päättää, mistä palvelut hankitaan. Se sparraisi niin yksityisiä palveluntuottajia kuin kaupungin omaakin palvelutuotantoa. (HäSa)

Mainos