Kanta-Häme

Ulkomaista alkuperää ei mainosteta

Ruokakaupassa kotimaisen lihatuotteen valinta on helppoa. Ravintolassa lihan alkuperän selvittäminen voi olla vaikeampi juttu, sillä ruokalistalla lihan harvoin mainostetaan olevan ulkomaista.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen mukaan kotimaisia tuotteita suositaan, sillä suomalaisiin tuotantotapoihin ja tuotteiden turvallisuuteen luotetaan enemmän kuin ulkomaalaisiin.

Lähes kaksi kolmasosaa vastanneista uskoo lisäksi, että eläinten hyvinvointiasiat on hoidettu paremmin kotimaassa.

Ostotilanteessa ostopäätökseen vaikuttavat kuitenkin myös monet muut tekijät, kuten hinta, päiväys ja tuotteen ulkoiset ominaisuudet.

Tärkeintä on saatavuus

Toimitusjohtaja Karoliina Mäki-Kuutti kertoo, että ravintola Piparkakkutalon kaikki liha tulee tavarantoimittajalta tuoreena.

Lähiruokaa ja kotimaisuutta halutaan suosia, mutta Mäki-Kuutin mukaan tärkeämpää on silti kaikkien ruoka-annosten jatkuva saatavuus.

Piparkakkutalossa naudanliha on kotimaista saatavuuden mukaan.

– Erityisesti lista-annoksissa emme halua myydä ei-oota, joten osa myytävästä naudanlihasta on eteläamerikkalaista.

Ketjut sulattavat pakkasesta

Yle uutisoi aiemmin tässä kuussa, että kotimaista lihaa käytetään useimmiten tuoreena. Pakastettuna saapuu lihaa erityisesti useisiin ketjuravintoloihin.

Esimerkiksi Huviretki ja RAX-ravintolaketjut kertovat käyttävänsä vain tuoretta, kotimaista lihaa, kun taas ABC-ketjun ravintoloissa 89 prosenttia käytettävästä lihasta tulee ulkomailta pakastettuna.

Viime viikon perjantaina Reskalla ovensa avannut ravintola Villisika suosii kotimaista mahdollisuuksien mukaan.

– Sianliha, broileri ja noin puolet naudanlihasta on kotimaista. Toinen puolikas naudanlihaa tilataan lähinnä Etelä-Amerikasta, kuten Brasiliasta tai Argentiinasta, kertoo keittiöpäällikkö Auvo Pyykkönen.

Kysyntä ja tarjonta eivät aina kohtaa

Suomalainen naudanlihan tuotanto kattaa noin 80 prosenttia kokonaiskulutuksesta. Pyykkönen kertoo, ettei myöskään villisian tuotantoon riitä kotimainen volyymi.

Loput tilataan Australiasta, Uudesta-Seelannista tai Yhdysvalloista.

Pyykkönen kertoo huomanneensa, että ruoan alkuperä kiinnostaa asiakkaita yhä enenevässä määrin.

– Totuus kuitenkin on, että ulkomailla lihaa voidaan tuottaa edullisemmin ja isommassa mittakaavassa.

Fresnon keittiömestari Marko Paakkonen kertoo kokeilleensa ulkomaista nautaa. Sittemmin Fresnossa palattiin kotimaiseen lihaan, ainoastaan osa sianlihasta tulee ulkomailta valmiiksi kypsennettynä.

– Yksi asiakas on kysynyt lihan alkuperämaan perään kahden vuoden aikana. Meille kotimaisuus on silti ihan tietoinen valinta.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic