fbpx
Kanta-Häme

Ulkoministeriö vakuuttaa: Lain koura tavoittaa diplomaatinkin

Ulkoministeriö tutkii parhaillaan Suomen Ruotsin suurlähettilääseen Jarmo Viinaseen kohdistettuja epäilyjä seksuaalisesta häirinnästä. Ministeriö on antanut Viinaselle aikaa heinäkuun laatia oman vastineensa sisäisestä tarkastuksesta.

Ulkoministeriön hallintojohtaja Ari Rouhen mukaan tapauksessa ei ole tehty rikosilmoituksia. Hän korostaa, että sisäinen tutkinta on kesken eikä sitä kommentoida ulkoministeriöstä.

Diplomaatit eivät ole lain kouran ulottumattomissa. Rouhe vakuuttaa, että mikäli diplomaatti tekee rikoksen, hän myös vastaa siitä.

– Diplomaattien rikokset käsitellään kotimaan, ei asemamaan, lakien mukaan. He ovat suomalaisten virkamies- ja rikoslakien alaisia. Rikkomukset, joita lähetystöjen henkilökunta on tehnyt, ovat olleet parkki- ja ylinopeussakkoja. Lähdemme siitä, että nekin maksetaan, Rouhe toteaa.

Iltalehti uutisoi tänään keskiviikkona, että suurlähettiläs Jarmo Viinasta epäillään seksuaalisesta häirinnästä. Viinaseen kohdistuneet epäilyt nousivat esiin suurlähetystön sisäisissä työhyvinvointikyselyssä.

Häirintäepäilyn takia lähetystössä on tehty sisäinen tarkastus. Ulkoministeriö ratkaisee elokuussa, onko Viinanen tehnyt jotain rangaistavaa.

Suurlähettiläs Jarmo Viinanen ei halua kommentoida asiaa. Viinanen ilmoitti Lännen Medialle sähköpostitse, ettei hänellä ei ole lisättävää hallintojohtaja Ari Rouheen aiheesta antamiin kommentteihin.

Ulkoasiainhallinnolle myönnettiin vuonna 2013 Kaiku-palkinto työhyvinvoinnin ja työsuojelun edistämisestä.

– Sisäinen tarkastus Tukholmassa ja siitä noussut mediakohu ovat totta kai isku maineellemme, mutta toisaalta se osoittaa, että työsuojelujärjestelmämme toimivat.

Tarkastusraportti valmistui ennen juhannusta, mutta se ei ole vielä julkinen. LM-HäSa

Menot