Kanta-Häme

Ulla ja Marko Susimetsä uuttivat historiaharrastuksestaan romaanin

Yksi on kirjallisten hahmojen tunteiden tulkitsija ja toinen tarinallisten raamien rakentaja. Karkeasti näin menee kirjailijapari Ulla ja Marko Susimetsän työnjako.

Aiemmin omia novelleja kirjoittanut pariskunta päätti kolmisen vuotta sitten kokeilla yhteistä romaaniprojektia. Lopputulos, Kuninkaan rakuunat – upseerin miekka julkaistaan elokuun lopussa.

Yhteistyö ei pääty tähän, sillä romaani aloittaa kokonaisen historiallisten romaanien sarjan, joka sijoittuu 1600-luvulle.

– Olen tutkinut paljon sotahistoriaa ja aseita, kun taas Ulla tuntee ajan ruoan ja vaatetuksen. Yhdessä on helpompi käsitellä valtavaa taustatietomäärää kuin yksin, Marko Susimetsä kuvaa.

 

Susimetsät uskaltautuivat heittäytymään yhteiseen kirjoitustyöhön alkuvuonna 2015. He olivat jo aiemmin miettineet, että olisi kiinnostavaa kirjoittaa yhdessä, mutta sopivaa aihetta ei ollut löytynyt.

Fantasia- ja scifi-lehdissä novelleja julkaisseet kirjoittajat käänsivät katseensa toiseen yhteiseen kiinnostuksenkohteeseen, historiaan.

– Aloimme miettiä, mitä Ruotsin vallan alla olleessa Suomessa tapahtui 1600-luvulla, samaan aikaan kun musketöörit riehuivat Ranskassa, pariskunta kertoo.

Alexandre Dumas’n Kolme muskettisoturia kuuluu molempien suosikkitarinoihin. Vaikka Susimetsien romaanissa eletään 30-vuotisen sodan kentillä, he halusivat tarinaan muskettisoturien henkeä.

– Tarina ei ole kauhean synkkä, vaikkei elämä tuon ajan rakuunakomppaniassa ollutkaan herkkua.

 

Kirjoitustavaksi vakiintui se, että tarinakaaresta ja jokaisesta luvusta laadittiin suunnitelmat ja jokainen luku luotiin omaksi tiedostokseen. Pariskunta työsti niitä vuorotellen, Marko säntillisen kronologisesti ja Ulla inspiraation mukaan aikajanalla loikkien.

– Lopulta on mahdotonta sanoa, kuka on kirjoittanut mitäkin tai kuka jonkin vitsin keksi, Ulla Susimetsä nauraa.

Kahdeksan näkökulmahenkilön vuorovedoilla etenevä tarina oli viime vuoden alussa siinä kunnossa, että Susimetsät lähettivät sen kustantamoon. Vuosi kului käsikirjoitusta editoidessa.

– Tarinaan haluttiin muun muassa lisää naisnäkökulmia.

 

Toisen osan on suunniteltu tulevan ulos jo vuoden kuluttua, joten Susimetsät kirjoittavat jo lisää.

Marko Susimetsä työskentelee Hämeen ammattikorkeakoulussa yliopettajana, joten hänelle ahkerinta kirjoitusaikaa ovat lomat. Ulla Susimetsä ehtii freelance-kääntäjän töiden ohessa edistää myös romaaneja.

Tällä hetkellä kirjoittamisen oheen mahtuu vain vähän harrastuksia. Yksi on lukeminen, toinen retket museoihin. Viime kesänä kaksikko kierteli Ruotsin museoissa, ja tänä kesänä kohteena on Raaseporin linna. HÄSA

Ulla ja Marko Susimetsä: Kuninkaan rakuunat – upseerin miekka. Otava 2018. Romaani julkaistaan elokuun lopussa.