Kanta-Häme

Ulosotettujen asuntojen määrä kasvaa

Ulosottoon päätyy yhä enemmän asuntoja. Koko maassa ulosotettuja asuntoja oli viime vuonna 550, kun niitä vielä kymmentä vuotta aiemmin myytiin ainoastaan 53. Kanta-Hämeessä ulosottoon päätyi noin 150 asuntoa.

Johtava kihlakunnanvouti Kari Kulmala Kanta-Hämeen ulosottovirastosta pitää kehitystä huolestuttavana, sillä asunto on ulosottojärjestyksessä viimeisenä pakkolunastettava kohde. Yleensä ulosmittaus tehdään palkasta tai eläkkeestä.

– Asunnon ulosottaminen kertoo jo vakavista taloudellisista ongelmista, Kulmala huomauttaa.

Kulmala ei vaivu kuitenkaan synkkyyteen, vaan uskoo työllisyystilanteen pikkuhiljaa paranevan ja asuntokaupan vilkastuvan.

– Ostajien kannalta on tietenkin myönteistä, että korot ovat nollassa. Asunnot saadaan nykyisin jo melko hyvin kaupaksi ennen kaikkea kaupunkien keskustoista. Haja-asutusalueella kauppa käy hitaammin, eikä niistä saada aina haluttua hintaa, Kulmala miettii..

Voudin mukaan kiinteistönvälittäjät myyvät puolet pakkolunastetuista asunnoista ja toinen puoli myydään verkkohuutokaupassa. Asuntoja ei myydä enää julkisissa huutokaupoissa niin kuin vielä 2000-luvun alkuvuosina.

– Hämeenlinnassa myytiin vähän aikaa sitten kaksi kiinteistöä huutokaupalla ja se oli todella harvinaista. Siihen päädytään, jos esimerkiksi paperit ovat puutteellisia, Kulmala sanoo.

Perinteiset pakkohuutokaupat eli julkiset huutokaupat ovat nykyisin entistä harvinaisempia ja ne voidaan laskea yhden käden sormilla. Tavallisesti huutokauppoja pidetään keväällä ja syksyllä.

Keskiviikkona Hämeenlinnan oikeustalolla myytiin kitaroita ja peräti 24 asetta. Omaisuus oli pakkolunastettu usealta velalliselta.

– Aseita ei internetissä edes saa myydä, vaan niitä varten pitää aina järjestää julkinen huutokauppa, Kulmala sanoo.

Johtava kihlakunnanvouti Kari Kulmala sanoo, että ulosottoasiat ovat tänään paljon monimutkaisempia kuin vaikkapa vielä kymmenen vuotta sitten.

– Ulosotto ei ole mustavalkoista. Ulosotettujen asuntojen määrän lisääntyminen on tietenkin laman merkki, mutta toisaalta nyt on tehty lakimuutoksia, jotka ovat tuoneet lisää asuntoja ulosottoviraston myytäväksi. Aiemmin asuntoja ovat voineet myydä suoraan esimerkiksi pankit, Kulmala pohtii.

Ulosoton asiakkaana oli viime vuonna yli puoli miljoonaa velallista, joista 40 prosentilla oli alle tuhat euroa ulosotossa. Ainoastaan kuudella prosentilla oli ulosotossa yli 50 000 euroa.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic