Kanta-Häme

Ulosottovirasto pani Pikkuakan ovet säppiin

Lepaalla olevan Pikkuakan kyläkaupan ovi pantiin tiistaina säppiin lopullisesti.

Sisällä kävi kuhina, kun kauppias Erja Vehkamäki useine apureineen siivosi kiinteistöä ja haki omaisuuttaan pois pikakomennuksella.

– Viime torstaina tuli ulosottomieheltä kirje. Siinä sanottiin, että maanantain jälkeen minulla ei olisi enää ollut asiaa kiinteistöön. Kyllä yrittäjää kyykytetään. Hurraa Suomi 100 vuotta, Vehkamäki manaa.

Vehkamäki sai ruhtinaalliset kaksi arkipäivää aikaa siivota paikat.

– Käsittääkseni minulla olisi pitänyt olla aikaa 11 päivää. En ehtinyt pitää loppumyyjäisiä. Perkeleellinen lasku tulee siitäkin että en ole ehtinyt siivota kunnolla.

Kanta-Hämeen ulosottovirasto kauppasi marraskuussa Pikkuakan kiinteistön ja noin 3 000 neliömetrin tontin 88 000 euron hintaan nettihuutokaupassa.

Syynä ulosottoon oli Kiinteistö oy Lepaanportin osittain maksamaton laina.

– Alle 20 tonnia olisi ollut lainaa jäljellä ja nyt varasto myydään kuudella tonnilla velan katteeksi. Kaik män, sanoi karjalaisukko.

Kiinteistön myynnin lainvoimaisuus lykkääntyi, kun Vehkamäki valitti siitä käräjäoikeuteen. Vehkamäen mukaan juristin mielestä oikea arvo olisi ollut yli 200 000 euroa.

– Päätös myynnistä on tehty, mutta kauppakirjaa ei voida luovuttaa ennen kuin asia on käsitelty käräjäoikeudessa, Kanta-Hämeen ulosottoviraston kihlakunnanvouti Jouni Ranz kertoo.

Pirkanmaan käräjäoikeus ei ole vielä käsitellyt Vehkamäen valitusta.

– Valitus lähtee lausumille ja päätös tehdään kevään aikana, käräjätuomari Maija Kunnas sanoo.

18 vuoden aikana Pikkuakka oli avoinna reilusti yli 6300 päivää. Sairaslomaa kauppias kertoo pitäneensä noin tunnin.

– Viisi vuotta olisin voinut vielä jatkaa vaikka vuokralaisena. Tähän ei taida enää yrittäjää tulla.

Vehkamäki kertoo henkisen kanttinsa olevan koetuksella.

Hänen siskonsa ja äitinsä menehtyivät viime vuoden lopussa ja puolisonsa Terho Nevalainen on tehohoidossa Meilahdessa sairaskohtauksen vuoksi.

– Enää ei jaksa taistella tuulimyllyjä vastaan. Nyt mennään näillä mitä on – päivä kerrallaan, Vehkamäki huokaa ja hörppää keittämänsä Pikkuakan lähtökahvit.

Pikkuakka ei ollut pelkästään kauppa vaan myös kokoontumispaikka, jota monet pitivät kylän sieluna. HäSa

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic