Kanta-Häme Riihimäki

Ulostetta ämpärillä pitkin osastoa levittänyt vanki teki yli 120 000 euron vahingot Riihimäen vankilalle - sytytti myös useita tulipaloja selliosastolla

Riihimäen vankilassa ulostetta heitellyt ja useita tulipaloja sytyttänyt vanki sai lisää istuttavaa.
Riihimäen vankilan selli. Arkistokuva. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Riihimäen vankilan selli. Arkistokuva. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Ulostettaan pitkin Riihimäen vankilan varmuusosastoa viime vuoden syyskuussa levittänyt miesvanki vastasi elokuussa useisiin syytteisiin Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa.

Oikeudessa nähtiin valvontakameran tallenteita, joissa vanki kulki vankilan osastolla ulosteämpärin kanssa samalla kauhoen kupilla nestemäistä ulostetta lattioille, seinille ja kattoon.

Vankilan henkilökunta oli joutunut pukeutumaan suojavarusteisiin, ennen kuin he pystyivät menemään osastolle pysäyttämään ulosteen levittämisen.

Vankilanjohtaja Pasi Oksa kertoi oikeudelle, ettei hän ollut koskaan aikaisemmin törmännyt vastaavaan tekoon, joka oli vaatinut tekijältään suunnitelmallisuutta ja ulosteen käsittelyä.

 

Uloste aiheutti suuria vahinkoja vankilan 8-paikkaiselle varmuusosastolle, sillä nestemäisenä uloste imeytyi jopa katon reikälevyjen läpi kattorakenteeseen asti.

Osaston kattovalaisimet jouduttiin vaihtamaan, sillä niiden puhdistaminen olisi tullut uusien hankkimista kalliimmaksi. Myös käytävän valvontakamerat oli irrotettava puhdistamista varten.

Korjaus- ja puhdistuskustannukset nousivat yli 18 000 euroon.

 

Lue myös: Tuliko Riihimäen vankilan jengiosastosta rikollisten ajatushautomo? Tuoreessa kirjassa rikolliset arvostelevat vankilaa (20.10.2019)

 

Suurimmat kustannukset aiheutuivat kuitenkin siitä, että varmuusosasto C-2 jouduttiin sulkemaan lähes kolmeksi kuukaudeksi ulosteen aiheuttamien haju- ja terveyshaittojen takia. Varmuusosaston vangit jouduttiin sijoittamaan muille osastoille, jolloin vankilan vankipaikkaluku laski normaalia pienemmäksi.

Kun yhden vankipaikan laskennallinen hinta on 160 euroa vuorokaudessa, aiheutui 80 päivää kestäneestä sulkemisesta yli 100 000 euron vahinko valtiolle.

 

Viime syyskuussa tapahtunut uloste-episodi ei ollut ensimmäinen kerta, kun vuonna 1981 syntynyt vanki tuhosi vankiosastoaan.

Samassa oikeudenkäynnissä hänet tuomittiin useiden tulipalojen sytyttämisestä sellissään ja yhteisissä tiloissa marraskuussa 2018 ja elokuussa 2019, vain kuukautta ennen ulosteen levittämistä.

Kanta-Hämeen käräjäoikeuden perjantaina antamasta tuomiosta ei selviä mitään syytä vangin toimille.

 

Lue myös: Vanki sytytti patjansa tuleen Riihimäen vankilassa – ”Melko tavanomainen tapahtuma” (30.11.2018)
Lue myös: Vankiloissa kovat otteet käyttöön: terrorisoivat liivijengiläiset laitetaan kuriin, Riihimäen varmuusosastoa kasvatettiin (8.12.2019)

 

Vanki itse vaati oikeudessa syytteidensä hylkäämistä vedoten aiempaan tuomioonsa ja sen täytäntöönpanoon liittyviin seikkoihin.

Käräjäoikeus ei tähän kuitenkaan suostunut, vaan antoi miehelle vuoden ja kymmenen kuukauden mittaisen vankeustuomion vahingonteosta, tuhotyöstä ja törkeästä vahingonteosta. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Vanki passitettiin oikeudesta takaisin Riihimäen vankilaan. HäSa

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic