Kanta-Häme

Unelma yrittäjyydestä toteutui

Tie yrittäjäksi – ja tässä tapauksessa kukkakauppiaaksi – ei ollutkaan ihan niin ruusuinen kuin hattulalainen Anne Nylund, 33, oli ajatellut.

Hän avasi naistenpäivänä Kukka-aihe-nimisen liikkeensä Hämeenlinnaan Kasarmikadulle entisen valokuvaamon tiloihin, mutta idea yrittäjyydestä oli hautunut mielessä jo vuodesta 1998, jolloin hän valmistui tekstiiliartesaaniksi.

– Jo silloin minulle sanottiin, että pitäisi ryhtyä yrittäjäksi, koska töitä ei sillä alalla juurikaan ollut. Luovuus, taide ja käsillä tekeminen ovat aina kiinnostaneet minua.

Parin vuoden prosessi

Anne Nylund sanoo jo yhdeksäsluokkalaisena tienneensä haluavansa opiskella sekä käsityöalaa että puutarha-alaa.

Hän hakikin käsityökoulutuksen jälkeen Mäntsälään puutarhakoulun floristiopintoihin. Sen tien tyssättyä hän haki Lepaalle, josta valmistui viljelypuolen puutarhuriksi. Tätä seurasivat erilaiset pätkätyöt kukkakaupassa, puutarhamyymälässä ja Hattulan seurakunnalla hautuumaita hoitamassa. Työ oli kausiluontoista, eli talvet hän oli kotosalla. Välissä perheeseen syntyi kaksi lasta. Eetu on nyt 8-vuotias ja Otto 4.

– Koko ajan on takaraivossa ollut ajatus, että oma kukkakauppa olisi ihan kiva. Ajatus lähti oikeastaan siitä, että tutut pyysivät minua aina tekemään hautalaitteita tai somistamaan juhlia. Tykkään kukkasidonnasta, ja osaan sitä tehdäkin koulutukseni vuoksi.

Pari vuotta sitten Nylund ryhtyi tosissaan toteuttamaan unelmaansa kukkakaupasta.

– Minulla oli paljon tuttuja jotka olivat laittaneet pystyyn oman yrityksen, ja minkäkin ajattelin, että ei siinä mitään, sehän sujuu tuosta vaan. Ei se sitten mennytkään ihan niin, Nylund nauraa.

Pieni miettimisaika ei ollut pahasta

Hän kävi esittelemässä liiketoimintasuunnitelmansa Hämeen uusyrityskeskuksessa, josta hän sai paitsi hyviä neuvoja ja konkreettista apua, myös vähän pureskeltavaa.

– Minut laitettiin tekemään muun muassa kannattavuuslaskelma ja heidän piti miettiä alueelliselta kannalta, lähtevätkö he tukemaan hanketta. Ihan hyvä oli, ettei tätä hyväksyttykään heti, vaan minun piti käydä läpi tätä prosessia ja miettiä, mikä kaikkea tämä oikeastaan pitääkään sisällään.

Rahoituksen saanti vei aikaa

Pähkintään, sopivan liiketilan löytämiseen ja rahoituksen järjestämiseen meni kaikkinensa puolitoista vuotta.

– Ensin ajattelin, että ei tästä taida tulla yhtään mitään, antaa olla! Sitten yks kaks kaikki loksahti kohdalleen asia kerrallaan, Nylund iloitsee.

Ensin natsasi 47 neliön liiketila, vaikkei paikka vastannutkaan sitä, mitä Nylund aluksi haki.

– Olisin halunnut markettiin Tiiriön alueelle, koska kukkakauppaa siellä ei vielä ole. Tilat eivät olleet neliömääränsä ja vuokrahintansa suhteessa sopivia. Kannattavuuden eteen olisi tarvinnut myydä todella paljon, tai sitten olisi pitänyt olla tiloissa toinen liikekumppani, esimerkiksi lahjatavaramyymälä, mutta varteenotettavaa vaihtoehtoa ei löytynyt.

Rahoituksen hankinnassakin oli vastoinkäymisiä.

– Ei pankkien vastaanotto nyt mikään hyvä ollut, muttei ihan tyrmääväkään. Vaikkei puhuta suurista summista, laina on aina lainaa, Nylund sanoo.

Hän sai Finnveran yrittäjälainaa kukkakauppaansa varten. Kaikkinensa rahoituksen saannin järjestyminen vei yllättävän pitkään, ja koska liiketilasta juoksi jo vuokra, hänen oli laitettava kauppa lopulta kuntoon nopeassa aikataulussa.

– Onneksi mieheni Arto on rakennusalan ihminen. Siitä vain pensselit nopsaan heilumaan, Nylund kertoo.

Kaupankäynnin aloittamista helpotti se, että suhteet kukkatukkuportaaseen olivat jo valmiina, koska ala ja toimijat olivat ennestään tuttuja.

Kilpailu ei pelota

Kukkakauppa-alan kilpailutilanteen miettimiseen Anne Nylund ei kerro uhranneensa yöuniaan.

– Hämeenlinnahan on niin laaja nykyään. Olisiko liikkeitä joku parisenkymmentä, mutta täällä ydinkeskustassa on lähellä vain kolme kilpailijaa.

Hän kertoo odottavansa toiminnan käynnistymistä täydellä teholla innolla.

– Mutta silti pienenä pessimistinä vähän varovaisena. Olen laskenut, että tämä elättää minut, mutta ei heti tule sitä parasta tiliä. Kestää aikansa hankkia asiakaskuntaa.

Anne Nylund arvelee – tai pikemminkin tietää – joutuvansa luopuvansa vapaa-ajastaan yrittäjyyden eteen.

– Lomaahan minulla ei ole koskaan kesällä ollutkaan, kun olen aina ollut töissä, mutta en sitä niin kaipaakaan. Olen asennoitunut tähän, ja oma perhe tukee minua. On ihanaa, että saa tehdä ammatikseen sitä, mistä tykkää. Tällä hetkellä olen tyytyväinen siihen, mitä olen saanut aikaiseksi. Pari kiloa on kuitenkin lähtenyt stressin takia. (HäSa)

Uusimmat