Kanta-Häme

Unelmana kulttuurikaupunginosa

Verkatehtaan hallituksen puheenjohtaja Olli-Pekka Heinonen haluaisi, että alueesta kehittyisi lähivuosina kokonainen kulttuurikaupunginosa eikä vain kulttuurikeskus, jollainen se nyt on.

– Ideana kulttuurikaupunginosan ajatus on jo olemassa Verkatehtaalla, mutta sitä täytyy ehdottomasti vahvistaa, hän sanoo.

Kulttuurikaupunginosalla Heinonen tarkoittaa aluetta, jossa on sekä populaaria että korkeakulttuurista tarjontaa ja jossa julkiset, kaupalliset ja kolmannen sektorin tuottamat kulttuuripalvelut toimivat rinnakkain.

Unelmana on alue, jossa voi törmätä elämyksiin, joita kävijä ei ole osannut edes odottaa.

Heinonen kertoo itsekin suuntaavansa usein sunnuntaikävelynsä niin, että Verkatehdas osuu matkan varrelle. Samalla tulee silmäiltyä vaikkapa elokuvajulisteita tai ideoitua yhdistettyjä konsertti- ja kyläilykutsuja ystäville.

Avainsanoja ovat poikkitaiteellisuus ja avoimuus. Heinonen toivoo, että jatkossa vapaiden ryhmien, kolmannen sektorin toimijoiden ja julkisten kulttuurilaitosten väki pääsisivät yksin tekemisen traditiostaan.

– Jo nyt eri toimijat ovat kyllä läsnä fyysisessä tilassa. Kysymys kuuluu, miten yhteistä tekemistä voisi lisätä, hän sanoo.

Vuokrataso …puhuttaa jatkuvasti

Iloisen kirjava kulttuuritarjonta ruohonjuuritason toiminnasta kansainvälisiin huippuesityksiin kuulostaa kauniilta idealta, mutta käytännössä se on ennemminkin karkaamassa pois Verkatehtaalta kuin lisääntymässä.

Esimerkiksi viime talvena vuokrankorotukset olivat niin tuntuvia, että jopa kansalaisopiston ja kaupunginteatterin kaltaiset suuret vuokralaiset harkitsivat luopuvansa joistakin tiloistaan. Hallituksen puheenjohtajalla ei ole patenttilääkettä tilanteeseen.

– Tästä on puhuttu hallituksessa. Vuokrataso on Verkatehtaan olemassaolon ydinkysymyksiä, ja se on jatkuvaa tasapainoilua, hän sanoo.

Heinonen korostaa, ettei Verkatehdas oy voi noin vain subventoida vuokria, sillä mitään ylimääräistä rahakirstua ei ole olemassa.

– Residenssitoiminta on yksi vastaus kysymykseen. Tulemme mukaan tuotannon kustannuksiin ja tarjoamme tiloja edullisesti sellaisina aikoina, jolloin Verkatehtaalla on muuten hiljaista, hän sanoo.

Idea on Heinosen mielestä osoittautunut toimivaksi. Sen avulla Hämeenlinnaan on saatu tuotantoja, joita täällä ei muuten olisi nähty.

– Jotain muutakin samantyyppistä pitää vielä tehdä, hän sanoo.

SIB-sarja …ilonaiheena

Verkatehtaan kulttuuri- ja kongressikeskus viettää näinä päivinä viisivuotissyntymäpäiviään. Kuluneiden vuosien huippuhetkinä Olli-Pekka Heinosen mieleen ovat jääneet muun muassa SIB-sarjan konsertit, joissa on usein kekseliäästi yhdistetty eri taidemuotoja sekä ravisteltu ”matalan” ja ”korkean” kulttuurin rajoja.

Jos jotain saisi vielä toivoa, Heinonen kasvattaisi ravintolakulttuurin osuutta kulttuurikaupunginosan kokonaisuudessa.

– Myöskään luovan ympäristön vahvuutta kokous- ja kongressivieraille ei ole vielä markkinoitu tarpeeksi. Tämä on luovan onnistumisen paikka, hän korostaa. (HäSa)

Kulttuuri- ja kongressikeskus Verkatehdas täyttää viisi vuotta. Olli-Pekka Heinonen puhui perjantaina lounastilaisuudessa, johon osallistui Verkatehtaan asiakkaita ja yhteistyökumppaneita.