Kanta-Häme

Unelmana Seinäjoen tangofinaali

Janakkalalainen Kari Komulainen ja hattulalainen Sissi Uusikylä ovat jännittävässä tilanteessa. Kumpikin on päässyt esikarsinnasta läpi ja on mukana Tangomarkkinoiden tangolaulukisan nettiäänestyksessä.

Kilpakumppaneita on melko paljon, sillä sekä miesten että naisten sarjassa on tässä vaiheessa 50 laulajaa.

Tango ja iskelmämusiikki ovat Sissi Uusikylälle, 35, melko uusia aluevaltauksia, sillä hän on aiemmin keskittynyt lähinnä hengellisen musiikin esittämiseen. Tammikuussa Uusikylältä ilmestyi kuitenkin iskelmälevy.

– Siinä on mieheni tekemiä kappaleita.

Muusikko Heikki Uusikylä onkin vankka taustahahmo Sissi Uusikylän takana. Yhdessä pariskunta osallistuu myös Seinäjoen tangomarkkinoiden uusien tangojen sävellys- ja sanoituskilpailuun.

– Olemme lähettäneet kilpailuun useamman kappaleen, joista osan olemme tehneet yhdessä ja osan on Heikki tehnyt yksin.

Tangot ovat Sissi Uusikylälle mieluista esitettävää.

– Tango menee suomalaisten sydämiin ja omaan sydämeen. Vanhemmissa tangoissa on upeita sanoituksia. Niissä on elettyä elämää, tunteita, tuskaa ja kyyneliä.

Myös Kari Komulainen, 49, pitää tangoista, erityisesti Olavi Virran esittämänä. Hänelle sopiikin siten hyvin, että tämä vuosi sattuu Tangomarkkinoilla olemaan Olavi Virran teemavuosi.

Komulainen työskentelee kirvesmiehenä Hämeenlinnassa, mutta sivutyönään hän on keikkaillut 1990-luvulta lähtien. Keikkapaikat ovat esimerkiksi tanssilavoja ja yksityistilaisuuksia. Kotipaikkakunnalla Janakkalassa häntä pääsee kuulemaan seuraavan kerran ylihuomenna Turengin Suvirannassa.

Molemmat kilpailijat sanovat, että yksi syy laulukilpaan osallistumiselle on toive siitä, että keikkoja tulisi nykyistä enemmän.

– Minusta olisi mukava keikkailla yhdessä mieheni kanssa, haaveilen tanssilavakeikoista, Uusikylä sanoo.

Hän on ammatiltaan lähihoitaja, mutta opiskelee parhaillaan sairaanhoitajaksi.

Uusikylä ja Komulainen osallistuivat tangokisan karsintaan hieman eri tavoin. Uusikylät kuvasivat esiintymisvideon omassa kotistudiossaan Parolassa. Komulainen kävi antamassa laulunäytteen Ylen Lahden toimituksen studiossa.

– Se meni yhdellä otolla. Minua jännitti kauheasti, Komulainen tunnustaa.

Komulainen osallistuu Seinäjoen karsintaan nyt kolmannen kerran. Hän kertoo olevansa äänialaltaan baritoni.

Uusikylä on lyyrinen sopraano, ja hän osallistuu tangolaulukisaan ensimmäistä kertaa. Kolmen lapsen äiti on harrastanut laulua säännöllisesti noin neljän vuoden ajan.

Hän sanoo, ettei häntä jännitä kovin paljon, kuinka hänen käy kilpailussa.

– Se, että olen päässyt nettikarsintaan, on minulle jo iso saavutus, Uusikylä sanoo.

Kari Komulainen kertoo, että tangot ovat kuuluneet hänen ja hänen bändinsä ohjelmistoon jo pitkään, mutta muuten he soittavat mieluiten rautalankamusiikkia, foxia, beatia, jivea, rock and rollia ja twistia.

– Siis vauhdikasta tanssimusaa, Komulainen selventää.

Olavi Virran lisäksi hänen suosikkilaulajiaan ovat Topi Sorsakoski ja Rauli Badding Somerjoki. Parhaat tangokuninkaalliset kautta aikojen hänen mielestään ovat Sauli Lehtonen, Kyösti Mäkimattila ja Heidi Pakarinen.

Pakarinen on myös Sissi Uusikylän suosikki, mutta miehistä hän arvostaa eniten Jari Sillanpäätä.

– Hän laulaa tosi puhtaasti, ja hänellä on valtava karisma!

Tangolaulukarsinnassa on mukana muitakin kantahämäläisiä: Inkeri Harju ja Tarja Söyring Forssasta sekä Satu Laine ja Sonja Laine Riihimäeltä.

Myös Hämeenlinnan teatterin näyttelijä, tamperelainen Jani Koskinen on mukana kisassa. Niin ikään karsinnassa on mukana akaalainen Marica Jokinen. HÄSA

Mainos