fbpx
Kanta-Häme

Unohdettu suurmies sai muistokiven Löyttymäkeen

Valtiomies Leo Mechelinillä on nyt paitsi katu ja patsas Helsingissä, myös muistokivi Janakkalan Löyttymäessä. Muistomerkki paljastettiin keskiviikkona Löyttymäen koulun pihapiirissä.

Paljastuspuheen pitänyt eduskunnan varapuhemies Anssi Joutsenlahti (ps.) muistutti, että Mecheliniä pidettiin aikanaan Suomen kruunaamattomana kuninkaana.

Hallituksen johdossa

Mechelin muun muassa laati ehdotuksen hyvin edistykselliseksi perustuslaiksi, joka hyväksyttiin myöhemmin lähes sellaisenaan. Hän myös johti maan ensimmäistä hallitusta.

Mechelin oli suurmies, jonka hautajaisiin vuonna 1914 osallistui lähes koko Helsinki. Mutta maine himmeni jokseenkin nopeasti.

– Sotien välisellä ajalla Mecheliniä vielä muistettiin, mutta ei sen jälkeen, kertoi Mechelinuksen sukuseuraa edustava Sakari Mecklin.

Se, miksi Mechelin on nykyään aika unohdettu suurmies, johtunee Mecklinin mukaan kolmesta syystä: kielikysymyksestä, Venäjän kysymyksestä ja sosiaalisesta kysymyksestä.

– Tässä järjestyksessä, Mecklin vielä tähdensi.

Osasi huonosti suomea

Ruotsinkielinen Mechelin osasi monia kieliä, mutta ei kovin hyvin suomea. Asia kiusasi valtiomiestä, Sakari Mecklin kertoi juhlaväelle.

Löyttymäen kartanolla ja kylällä kulkiessaan Mechelin kuitenkin puhui kyläläisille suomea. Muita päätään pidempi mies tervehti kaikkia hattua nostaen.

Janakkalan Löyttymäkeen Mechelin liittyy siten, että hän nai Löyttymäen kartanon tyttären. Myöhemmin hänestä tuli kartanon isäntä.

Mechelin oli keskeinen henkilö silloin, kun Löyttymäen koulua perustettiin. Koulutalo rakennettiin kartanon lahjoittamalle maalle. Myös muistomerkki seisoo paikassa, joka oli ennen kartanon maata.

Mallikelpoinen kyläyhteisö

Filosofian tohtori Jorma Saarinen korosti, että Mechelin vaikutti siihen, että Löyttymäestä tuli aikoinaan mallikelpoinen kyläyhteisö.

Muistomerkkihanke lähti liikkeelle sukuseuran yhteydenotosta. Sukuseuralta tuli Löyttymäen kyläseuralle tiedustelu, miten Leo Mechelinin kuoleman 100-vuotisuutta voitaisiin muistaa vuonna 2014.

Kyläseuran väki alkoi puuhata muistokiveä, mutta alusta asti tavoitteena oli paljastaa se jo tänä tai ensi vuonna.

Eilinen päivä sopi hyvin juhlan ajankohdaksi, sillä silloin tuli kuluneeksi päivälleen 105 vuotta siitä, kun Suomen ensimmäinen vaaleilla valittu yksikamarinen eduskunta kokoontui ensimmäisen kerran.

Kalvolan graniittia

Jorma Saarinen kiitteli Linnaseutu ry:n avustusta, talkooväkeä ja rahankerääjiä, joiden avulla kivi saatiin hankituksi. Kiven on veistänyt J. E. Kaila oy, ja sen graniitti on peräisin Kalvolasta – samaan tapaan kuin eduskuntatalonkin graniitti.

Mechelin sai kiven lisäksi myös muistolaatan Löyttymäkeen. Se on kiinnitetty Löyttymäen entisen kartanon viljamakasiinin kylkeen. Goottilaistyylinen tiilimakasiini on Mechelinin rakennuttama.

Koulun pihassa järjestetyssä juhlassa oli mukana satakunta vierasta. Valtiovaltaa edustivat varapuhemiehen lisäksi eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen sekä kansanedustaja Kalle Jokinen (kok.).

Menot