Kanta-Häme

Unohtuiko ilmansuodatin?

Koneellisella ilmastoinnilla varustetuissa asunnoissa kannattaa vaihtaa ilmastointijärjestelmän suodattimet kahdesti vuodessa. Näin ohjeistavat Allergia- ja astmaliitto sekä Hengitysliitto.

Hämeenlinnalaisen Kantaputken myymäläpäällikkö Ari Saari vahvistaa, että suodattimet on hyvä vaihtaa ja huoltaa säännöllisesti.

Saari kuitenkin suosittelee, että suodatinkenno vaihdetaan mieluiten syksyllä eli talvea vasten.

– Optimaalinen aika on syys-lokakuussa. Keväällä riittää silloin kevyt imurointi.

Syksyllä on kennoon tarttunut kesän jäljiltä usein hyönteisiä ja muuta roskaa, kun taas talvella ilma on ennen kevään siitepölykautta puhtaampaa.

Kennon vaihto kaksi kertaa vuodessa on Ari Saaren mukaan tarpeetonta, mutta vaihtojen välissäkin kannattaa imuroida ja mahdollisesti pestä myös suodatinlaitteessa olevat kankaat.

Ari Saari kertoo, että suodattimien vaihtotarve on yleensä hyvin tiedossa, mutta ei aivan kaikilla. Osa ilmastointilaitteista ilmoittaa automaattisesti merkkivalolla, kun suodatin on vaihtokypsä. Täysin tukkoon ei suodatin voi Saaren käsityksen mukaan kuitenkaan mennä.

– Kyllä ilma aina löytää tiensä suodattimen läpi, mutta kone saattaa alkaa huutaa. Lisäksi huoneilmaan voi kulkeutua pölyä ja muita epäpuhtauksia, eli asumismukavuudesta ja -terveydestähän tässä on kysymys.

Likaista ilmastointilaitteen suodatinta voi Ari Saaren mukaan epäillä muun muassa silloin, jos kattoon ilmastointikanavan lähelle alkaa ilmaantua pölyä.

Helposti vaihdettavissa

Ilmastointilaitteen suodattimien vaihto ja puhdistus on Kantaputken Ari Saaren mukaan normaali asukkaan huoltotoimenpide, jonka hallitsemisen ei pitäisi olla kenellekään ylivoimaista.

– Kansi auki, vanhat pois ja uusi tilalle. Kyllähän se ainakin jokaisen omakotiasukkaan pitäisi osata tehdä itse.

Allergia- ja astmaliitto sekä Hengitysliitto toivovat, että ilmansuodattimien hankinnat hoidettaisiin taloyhtiöissä keskitetysti.

Suodatinkennoa hankittaessa myymäläpäällikkö Ari Saari neuvoo ottamaan ylös laitteen merkin ja mallin, joiden perusteella löytyy sopiva varaosa.

Suodattimia on myynnissä sekä tarvikeosia että alkuperäisiä. Myös nettikaupassa on runsaasti tarjontaa.

– Laatueroja on, eikä tarvikeosa välttämättä täysin sovi laitteeseen, vaan saattaa jäädä väljäksi tai sitten kenno ei mahdu ollenkaan tilaansa. (HäSa)

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic