Kanta-Häme

UP-yökerhon entinen osaomistaja: "En ole syytettynä"

Hämeen Sanomat on uutisoinut (30.9.) Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa käsiteltävänä olleesta huumejutusta.

Poliisin esitutkinnassa nousi esiin Hämeenlinnassa toiminut yökerho UP. Esitutkintapöytäkirjan mukaan kaksi törkeistä huumausainerikoksista syytettyä henkilöä oli tavoitellut viimeisen puolentoista vuoden aikana (2014–2016) huomattavaa taloudellista hyötyä, sekä heidän oli ollut syytä epäillä välittäneen huumausainetta muuten häikäilemättömällä tavalla UP-ravintoloiden järjestyksenvalvojina.

UPin entinen osaomistaja ja yökerhon sulkemiseen asti sen ravintolatoimenjohtajana työskennellyt Markus Uusitalo sanoo, että uutisointi tutkinnasta leimasi yökerhon työntekijät, joita ei epäillä rikoksista.

Syytetyt olivat töissä yökerhossa ostopalveluna järjestyksenvalvontapalveluja tarjoavan yrityksen kautta.

– He eivät olleet yökerhon omaa henkilökuntaa, Uusitalo painottaa.

Yhteyden UP-ravintolan ja syytettyjen välillä Uusitalo myöntää. Toinen syytetyistä oli Uusitalon mukaan mukana järjestämässä yökerhon järjestyksenvalvontaa alusta asti ja toinen työskenteli muun muassa UPin järjestyksenvalvojana noin 1,5 vuoden ajan.

– He ovat tuttuja ja tehneet paljon töitä meille, Uusitalo sanoo.

Esitutkintapöytäkirjassa lukee, että toinen syytetyistä työskenteli ennen kiinni jäämistään UP-ravintoloille järjestyksenvalvonta- ja narikkapalveluita tarjoavan yrityksen yrittäjänä sekä ravintolan osakkaana.

– Syytettyjen rikosten aikaan toisella heistä ei ollut enää UPissa työvuoroja, ja toinen oli tutkinnan aikana töissä noin kuusi kertaa, Uusitalo sanoo.

Toinen syytetyistä sanoo esitutkintapöytäkirjaan auki kirjoitetussa telekuuntelun otteessa omistavansa yrityksestä 20 prosenttia. Uusitalo kiistää osakkuuden.

– Syytetyt eivät ole olleet missään omistus- tai rahoituskytköksissä yritykseen.

Suomen Asiakastiedon mukaan UP Ravintolat oy:llä on kaksi osakasta. Heistä kumpikaan ei ole huumekaupasta syytettynä.

Yökerhosta liikkui pitkään huumekauppaan liittyviä huhuja, jotka Uusitalon mukaan kiihtyivät syytettyjen viime keväänä tapahtuneen kiinnioton jälkeen. Ne vaikuttivat todella haitallisesti jo aiemmin yrityssaneeraukseen hakeutuneen yrityksen liiketoimintaan, Uusitalo sanoo.

– Pääsylipputulot putosivat viikossa 80 prosenttia, mikä romutti saneerausmenettelyn ja johti siihen, että jouduimme hakeutumaan konkurssiin.

Esitutkintapöytäkirjan mukaan poliisille oli tullut edeltävien vuosien aikana lukuisia yhteydenottoja ja vihjeitä UPissa käytävään huumausainekauppaan liittyen.

Poliisi teki syytettyjen kiinnijäämisen jälkeen ravintolan tiloihin kotietsinnän. Yökerhosta ja yritykselle kuuluvista saunatiloista ei löytynyt huumeita, mutta poliisikoira merkitsi lukitun konttorikaapin sekä saunatiloista kylmälaukun, joista havaittiin amfetamiinin tuoksu myös ihmishajuaistilla, esitutkintapöytäkirjassa todetaan.

Yrityksen edustajana paikalla kotietsinnässä ollut Uusitalo huomauttaa, että toisin kuin Hämeen Sanomien artikkelissa 30.9. luki, toisella syytetyllä kyllä oli avain kyseisiin tiloihin, mutta ei lukittuun konttorikaappiin.

Uusitalo sanoo olleensa pitkään tietoinen huumekaupasta liikkuneista huhuista.

– Kun poliisi kysyi, mistä huhut olivat peräisin, olihan siihen vaikea vastata, etten tiedä. Yhdessä vaiheessa huhut kohdistuivat dj:hin. Poliisi pysäytteli heitä liikenteessä ja heille tehtiin huumepikatestejä. Sitten huhut kääntyivät portsareihin, mutta kukaan ei ikinä pystynyt yksilöimään minulle yhtään nimeä, Uusitalo sanoo.

Esitutkintapöytäkirjassa lukee, että yleisen elämänkokemuksen mukaan kuitenkin vaikuttaa siltä, että ravintolassa oli säilytetty ja välitetty huumausaineita.

– Yökerho ei ollut huumekaupan keskus. Kotietsintä tehtiin yökerhon tiloihin, eikä se kohdistunut henkilökuntaan tai UP Ravintolat osakeyhtiöön, Uusitalo sanoo.

– Alkoholimyynti on tarkkaan valvottua ja olisi todella tyhmää myydä aineita, jotka vähentäisivät myyntiämme. Toisaalta ymmärrän poliisin kannan, että he eivät ole tarkastaneet asioita minulta. Minä tai muut UPin työntekijät eivät ole olleet tutkinnan kohteena. HÄSA

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic