Kanta-Häme

Uponneen Austinin arvoitus on yhä auki - Katso video auton nostosta

Laivarannasta syyskuun lopussa nostetun Austin Maxi -henkilöauton arvoitus ei ratkennut, vaikka monet lukijat veikkasivat kyseessä olevan paikallisen Lions-klubin ”arpajaisautosta”.

Vuonna 1966 perustettu Lions Club Hämeenlinna Wanaja järjesti aikoinaan kilpailuja, joissa piti arvata päivämäärä, milloin jäälle ajettu auto uppoaa sulavien jäiden läpi.

Kilpailu järjestettiin kuitenkin vain neljä kertaa klubin toiminnan alkuvuosina, joten pohjasta löytynyt brittiläisen autonrakennustaidon näyte ei voi olla yksi kyseisistä autoista.

– Selasin klubimme 50-vuotisjuhlan vuoksi vanhoja kuvia läpi, eikä yksikään arpajaisauto ollut niistä päätellen Austin Maxi. Joukossa oli ainakin yksi Kleinbus ja yksi kuplavolkkari, klubin jäsen Jarmo Kulmala kertoo.

Kulmala kertoo myös haastatelleensa klubin vanhempia jäseniä, jotka ovat varmoja, ettei kyseessä ole arpajaisissa käytetty kottero.

– Ne olivat kaikki paksulla vaijerilla kiinni ja vedettiin pintaan.

Austin Maxi oli klubin toiminnan alkuvuosina 1960–70-lukujen vaihteessa aivan liian uusi auto upotettavaksi. Sitä valmistettiin vuosina 1969–1981.

– Klubiin kuului kaksi nyt jo edesmennyttä autokauppiasta, jotka eivät varmasti olisi antaneet niin arvokasta autoa pilattavaksi, Kulmala pohtii.

Pohjamudista nostetun auton laivarannasta Karanojalle kuljettanut hinausyrittäjä Sakari Miettinen muistaa, että oletettavasti sama Austin Maxi oli aikoinaan jonkinmoinen nähtävyys Hämeenlinnan kaduilla.

– Nuorena pörrättiin 1970-luvulla kaupungilla, ja vastaavan värinen auto näkyi torilla useamman kerran. Siinä oli vedetty pakoputki etupuskurin alta eteen, olisiko sitten säästetty osissa tai tuunaamisen takia, Miettinen muistelee.

Miettinen sanoo, ettei millään muista, kuka autolla tuolloin ajeli. Kaatopaikalle kärrätyssä Austinissa oli kuitenkin hänen mielestään samanlainen pakoputkiviritys.

– Ei semmoisia kovin montaa liikenteessä ollut.

Koska auton ei epäillä liittyvän mihinkään avoimeen ja merkittävään rikosmysteeriin, poliisi on suunnannut voimavaransa akuutimpien tapausten tutkintaan. Jotta Maxin arvoitus ratkeaa, kaipaamme siis lukijoiden apua.

– Tuskin auto on pohjaan vahingossa päätynyt, Miettinen veikkaa.

Pohjamudista noussut Maxi on herättänyt kiinnostusta myös automerkin kotimaassa. Saarivaltakunnan Austin Maxi -harrastajien klubi julkaisi lehdessään artikkelin Vanajaveden pohjasta löytyneestä autosta. Artikkelin sävy oli hieman surumielinen, sillä merkkiasiantuntijoiden mukaan kyseinen malli saattaa olla harvinaisempaa vuosikertaa 1970-luvun puolivälistä. HÄSA

Mahdolliset tiedot Austin Maxin päätymisestä Vanajaveteen voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen ajastin@hameensanomat.fi

 

Juttuun päivitetty Austin Maxi -seuran osuus 24.10. klo 10.