Kanta-Häme

Upouusi Miekkalinna on jäämässä vajaakäytölle

Poliisihallinnon uudistamista pohtineen työryhmän linjauksilla on vaikutuksensa myös Kanta-Hämeessä, vaikka sisäasiainministeri Päivi Räsänen (kd.) painottaa, ettei ”kansalaisen matka poliisilaitokselle pitene metriäkään”.

– Poliisilaitoksemme lakkautetaan ja yhdistetään Päijät-Hämeen kanssa. Onhan se merkittävä uudistus, toteaa Kanta-Hämeen poliisilaitoksen päällikkö Osmo Ovaska.

Uusi pääpoliisiasema sijaitsisi Lahdessa. Ovaskan arvion mukaan se on työryhmässä määräytynyt ainoastaan kaupungin asukasluvun perusteella.

– Faktaperustein sijaintipaikka olisi Hämeenlinna. Poltinahon uuteen poliisitaloon on juuri investoitu lähes 34 miljoonaa euroa, ja se tulee olemaan maan nykyaikaisin poliisilaitos. Olisi erikoista, jos sitä ei hyödynnettäisi kunnolla, poliisipäällikkö pohtii.

Miekkalinna on suunniteltu Ovaskan mukaan huomattavan väljällä mitoituksella nykyisiäkin tarpeita ajatellen. Tilanne on aivan toinen Lahdessa, jonka poliisiasema on peruskorjauksen tarpeessa.

– Lahden poliisiasema täytyy lähivuosina korjata joko pienellä tai suurella rahalla. Hankkeen suuruuteen vaikuttaa tietysti se, tuleeko asemasta pääpoliisiasema vai ei.

Hämeenlinnaa Ovaskan mukaan puoltavat myös toiminnalliset ja maantieteelliset syyt.

– Hämeenlinna on keskellä tulevaa toimialuetta, Lahti vääjäämättä itälaidalla. Kanta-Hämeen puolella sijaitsevat myös merkittävimmät poliisin sidosryhmät eli puolustusvoimat, vankilat ja valtion aluehallinto.

Poliisipäällikkö ei pidä myöskään kaupunkien tai maakuntien kokoeroa ratkaisevana.

– Kylät ovat aika lailla samannäköisiä ja -kokoisia. Myöskään historiaa ei voi täysin sivuuttaa, Hämeenlinna on vanha hallintokaupunki, josta lääniä on johdettu.

Mäntsälä, Hyvinkää ja Nurmijärvi Hämeeseen?

Poliisipäällikkö Ovaska ei pidä mahdottomana, että tulevan pääpoliisiaseman sijainti vielä muuttuisi.

– Nämä pohdinnat ovat menneet työryhmässä pienellä keskustelulla ja ovat kokonaisuudistuksen mittakaavassa pikku juttuja. Nyt vain lyömään faktoja pöytään! Ovaska kehottaa.

Hän ei ole täysin tyytyväinen myöskään tapaan, jolla paikallispoliisin hallinto on esityksessä jaoteltu puhtaasti maakuntarajojen mukaan.

– Maakuntaraja menee poliisin operatiivisen johtamisen kannalta väärässä paikassa, ja uudistettu Häme olisi edelleen pienehkö verrattuna muihin uusiin hallintoalueisiin. Entraisin esitystä niin, että liittäisin Mäntsälän, Hyvinkään ja Nurmijärven Uudeltamaalta Hämeen poliisilaitoksen alle, Ovaska ehdottaa.

Vanhat jumpat vielä lihasmuistissa

Syksyn aikana hallituksen ja eduskunnan päätettäväksi tuleva uudistus on jo kolmas suuri paikallispoliisia koskeva uudistus lyhyen ajan sisällä. Pora II -hanke, jolla poliisilaitosten määrää vähennettiin 92:sta nykyiseen 24:ään, toteutettiin vuonna 2009.

– Tammikuussa emme vielä tienneet Pora III:sta. Kovien uudistusten kohteena olemme olleet. Tahti on erityisen kova, kun puhutaan julkisesta hallinnosta, mutta tämä on ollut kehityksen suunta. Se pitää vain ymmärtää, Ovaska sanoo.

Kokonaisuutena hän pitää nyt tekeillä olevan uudistuksen linjauksia hyväksyttävinä.

– Taloudelliset paineet ovat tietenkin kaiken pohjalla. Tavoitteena on purkaa päällekkäisyyksiä ja saada entistä enemmän tehoja irti koneesta.

– Hallinnon rakenteet ovat keskiössä, ja uudistuksella haetaan torjuntavoittoa siitä, ettei operatiivisen puolen toiminnasta jouduta vähentämään resursseja. Tähänkin uudistukseen taivutaan hyvin, kun vanhat jumpat ovat vielä lihasmuistissa, poliisipäällikkö hymähtää.

Lahteen siirtyvän hallintohenkilöstön määrää on Ovaskan mukaan vielä mahdotonta arvioida.

– Siirtymiset arvioidaan toteuttamisvaiheessa. Koko uudistus lähtee kuitenkin siitä, että henkilöstöä pyritään vähentämään joka tapauksessa. Joku siirtymäaika täytyy kyllä olla.

Se on jo selvää, että Ovaskan oma virka lakkautetaan. Hän ei ole vielä miettinyt, aikooko hakea uuden Hämeen poliisilaitoksen johtajaksi.

– Monet heitetään ilmaan ja sijoitetaan uudestaan. En ole huolissani omasta puolestani. (HäSa)

Päivän lehti

26.1.2020