Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnan palveluverkkoa ollaan rukkaamassa uuteen uskoon - Jukka Lindberg rauhoittelee Uppsala-talon kohtalosta herännyttä huolta

Hämeenlinnan kaupungin sosiaali- ja terveysjohtajan Jukka Lindbergin mukaan tulevien sote-keskusten ja perhekeskuksen suunnittelu on vasta alussa.
Kuva: AF anja filppula
Uppsala-talo sijaitsee Hämeenlinnassa Birger Jaarlin kadulla. Kuva: AF anja filppula

Kaupunki ei suunnittele tällä hetkellä muutoksia Uppsala-talon palveluihin, kertoo Hämeenlinnan kaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Jukka Lindberg.

– Jos muutoksia ruvettaisiin valmistelemaan, ne tehtäisiin yhteistoiminnallisesti, Lindberg sanoo.

Hänen mukaansa kaupungin palveluverkkouudistuksen suunnitelmista on tehty liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Perheneuvolan johtava psykologi Sirpa Seppänen on sitä mieltä (HäSa 20.8.), että sosiaalipalvelut pitäisi säilyttää Uppsala-talossa. Hän viittasi mielipidekirjoituksessaan Hämeenlinnan kaupungin alustavaan palveluverkkosuunnitelmaan, joka muodostuu kahden ison sote-aseman ja perhekeskuksen ympärille.

Hän perustelee kantaansa sillä, että useat sosiaalipalvelut lastensuojelua lukuun ottamatta ovat jo Uppsala-talossa sekä sen välittömässä läheisyydessä ja ne toimivat siellä hyvin.

Palvelupisteiden sijaintia pitää joskus siirtää

Lindberg kertoo, että tulevien sote-keskusten ja perhekeskuksen suunnittelu on vasta alussa, eikä muutoksia ole odotettavissa lähiaikoina. Hän myös korostaa, ettei kaikkia sosiaalipalveluja ole tarkoitus keskittää yhteen pisteeseen.

– Laajasti ottaen ajattelen perhekeskusta palvelupisteenä, johon on keskitetty joitain palveluja. Se on samalla verkosto, johon kuuluvat esimerkiksi neuvolat ja lastensuojelu, joiden asemapaikka ei ole välttämättä perhekeskus.

Lue myös: Kahden sote-aseman malli tikun nokassa – ”Rahaa menee liikaa seiniin, kun rahaa pitäisi mennä enemmän sisältöihin”

Lindberg ei voi taata, että Uppsala-talo tai mikään mukaan sosiaali- ja terveyspalvelujen piste pysyisi nykyisellä paikallaan vuosikymmeniä. Eri toimintoja tai palvelupisteiden fyysistä sijaintia voidaan joutua siirtämään useasta eri syystä. Rakennus voi tulla esimerkiksi käyttöikänsä päähän.

– Oleellinen viesti on nyt, että Seppäsen huoli ei ole ajankohtainen. Uppsala-talon palvelusisältöihin ei kohdistu tällä hetkellä mitään suunnitelmia.

Uppsala-talossa ja sen läheisyydessä toimii nykyään muun muassa perheneuvola, perhe- ja sosiaalityö, palvelutarpeen arviointi ja lapsiperheiden kotipalvelut. HäSa

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic