Kanta-Häme

Uramon koulu kasvattaa velkataakkaa

Uramon koulun rakentamisen aloittamisesta ja kaupungin keskuskeittiön saneeraamisen aikataulusta käydään lähiviikkoina Riihimäellä tiukka poliittinen keskustelu.

– Molempien käynnistäminen ensi vuonna merkitsee, että kaupungin on otettava lisävelkaa 6,5 miljoonaa euroa. Vaihtoehto on lykätä Uramon koulurakentamista vuodella, sanoo viimeistä kertaa talousarvioesityksen antava kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokanen.

Isojen investointien yhtäaikainen toteuttaminen rasittaisi kaupunginjohtajan mielestä taloutta, varsinkin, kun samalla suunnitellaan jo Peltosaaren koulun saneerausta.

– Kaupunki ei kestä tämänsuuruista investointitahtia, Keskiruokanen toteaa tiukasti.

Jos eläkkeelle siirtyvän kaupunginjohtajan laatima talousarvio kelpaa kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuustolle, alijäämää kertyy vain puolen miljoonan euron verran rakennushankkeista huolimatta.

Vielä pari kuukautta sitten talouden arvioitiin sukeltavan reilun viiden miljoonan euron verran pakkaselle.

Talousarvion pahinta notkahdusta korjataan tiukoin säästöin. Kaupunginjohtaja kertoo hioneensa hallintokuntien esittämistä toimintamenoista 2,3 miljoona euroa, joka näkyy palvelujen laadusta tinkimisenä.

Ehdotuksen mukaan toimintamenot laskevat tähän vuoteen verraten 4,1 prosenttia.

Menoja vähentää säästöjen lisäksi perustoimeentulotuen siirtyminen kaupungin tehtävistä Kansaneläkelaitoksen (kela) hoidettavaksi. Tämä vähentää kaupungin menoja 3,4 miljoonalla euroa, mutta myös toimintatuloja 1,7 miljoonaa euroa.

Toimintatulot laskevat kaikkiaan 8,4 prosenttia.

Rakentamiseen kaupunginjohtajan esitys sisältää 11,8 miljoonan euron määrärahat, josta suuren osan vievät Uramon koulun ja keskuskeittiön aloittaminen.

Jos molemmat rakennushankkeet toteutetaan yhtä aikaa, yli kuuden miljoonan euron lisälaina nostaa kaupungin kokonaisvelan määrän jo 127,6 miljoonaan euroon, josta vesiliikelaitoksen osuus on 10,5 miljoonaa.

Uramon koulun kokonaishinta on 14,6 miljoonaa euroa. Kaikkiaan 6,2 miljoonaa euroa maksava keskuskeittiö halutaan rakentaa yhteishankkeena Lopen ja Hausjärven kanssa. Hausjärven kunta ei kuitenkaan ole tehnyt osallistumisestaan päätöstä.

Kaupunginhallitus tarkastelee ensi vuoden talousarvioehdotusta ensimmäisen kerran ensi maanantaina. Laajempaa keskustelua käydään talousarvioseminaarissa. Valtuusto lyö budjetin lukkoon jo marraskuun kokouksessaan.

Korjattu: Hausjärven kunta ei ole tehnyt päätöstä osallistumisestaan keskuskeittiöhankkeeseen.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic