Kanta-Häme

Urheilu ahmii virikesetelit – kulttuurille jää vain tähteet

Löytyykö lompakostasi nippu työnantajan tarjoamia virikeseteleitä? 

Et ole ainoa, joka ryntää tähän aikaan vuodesta käyttämään setelit ensimmäiseen niitä vastaanottavaan paikkaan. Vuodenvaihteen lähestyminen tekee selvän tilastopiikin varsinkin monen kuntosalin ja liikuntakeskuksen kassalla.

Virikeseteleiden markkinajohtaja Smartum lähettikin marraskuun lopussa muistutusviestin kalenterivuodelle kirjattujen seteleiden vanhenemisesta niitä vastaanottaville yrityksille ja yhdistyksille.

 

Virikesetelit piristävät varsinkin liikuntapalveluja tarjoavien yritysten kauppaa. Smartumin tuotteista neljä viidestä käytetään erilaisiin liikuntapalveluihin, kun mukaan otetaan myös tuotteet, joissa setelin käyttäjällä on vapaus valita kulttuuri- ja liikuntapalveluiden väliltä.

– Liikunnan osuus on yllättävän suuri. Yksittäisistä käyttökohteista suosituimpia ovat kuntosalit ja ryhmäliikunnat, ja niistä erityisesti pilates ja jooga. Uinti on samassa suuruusluokassa, kertoo Smartumin toimitusjohtaja Maarit Hannula.

Kulttuuripalveluista suosituimmat ovat erilaiset lippupalvelut – käytännössä konsertit – ja elokuvat.

 

Kovat kundit, piukat paikat -salia ja Sport-Tallia Hämeenlinnassa pyörittävä Marjo Eskola kertoo, että jopa kolmannes asiakkaista maksaa kuntosalikäyntinsä tai ryhmäliikunnan jollain virikesetelillä.

– Joulukuussa seteleiden osuus maksuista voi olla jopa puolet liikevaihdostamme, Eskola kertoo.

Parolassa Moove-kuntokeskusta pitävä Salla Huuskonen ei ole seurannut tarkasti virikesetelien osuutta maksuista, mutta sanoo sen olevan merkittävä.

– Uskon, että ne myös tuovat meille asiakkaita, jotka eivät muuten liikkuisi, Huuskonen sanoo.

Marjo Eskola kertoo, että yhä useampi ostaa seteleillä henkilökohtaista ohjausta. Joskus asiakkaita pitää kannustaa käyttämään maksamiaan palveluita.

– Eräskin rouva toi meille uusia liikuntaseteleitä, vaikka ei ollut käyttänyt edes viime vuonna seteleillä ostamiaan palveluita. Sovimme ohjaajapaketista, ja hänestä tulikin oikein hyvä asiakas kun hän pääsi alkuun ja sai vähän varmuutta harjoitteluunsa.

 

Aulangon kylpylässä virikeseteleillä pulikointinsa maksaa viidestä kymmeneen prosenttia asiakkaista, joulukuussa useampi kuin joka kymmenes. Myös kylpylä ja -areenapäällikkö Jani Rantanen uskoo setelien tuovan heille asiakkaita, jotka muuten eivät kävisi kylpylässä.

Rantasen mukaan kaikkien seteleitä tarjoavien yritysten välitysmaksut ja käytännöt ovat nykyään melko samankaltaisia.

– Sähköiset setelit tietysti säästävät melkoisesti meidän työtämme.

Kylpylä hyväksyy lähes kaikkien palveluntarjoajien setelit.

– Olemme melko kysyntälähtöisiä, ja teemme sopimuksia toimijoiden kanssa sitä mukaa kun asiakkaat niiden seteleitä tarjoavat.

 

Bio Rex -elokuvateatteriketjun asiakkaista noin 10 prosenttia maksaa leffakäyntinsä virikeseteleillä. Varsinkin joulusesonkina setelit näyttelevät merkittävää osaa leffalippuostoista. 

Ketjun toimitusjohtaja Aku Jaakkola sanoo, että setelien yleistyminen on osaltaan lisännyt muutenkin kovassa kasvussa olevaa elokuvateatterien kävijämääriä. Jaakkolan mukaan elokuvissa käyntien määrä on tuplaantunut noin yhdeksään miljoonaan asiakkaaseen muutamassa vuodessa.

– Setelit ovat yksi syy, miksi alalla menee nyt niin hyvin.

Jaakkola sanoo, että virikesetelien ainoa miinuspuoli on niiden aiheuttama työmäärä.

– Toimimme rojaltialalla, eli meidän pitää raportoida jokainen maksutapahtuma myös elokuvien oikeuksien haltijoille. Se on raskas hallinnollinen prosessi, ja seteleillä maksettaessa katteemme on selvästi pienempi kuin käteis- tai maksukorttiostoissa.

Virikeseteleillä on mahdollista ostaa esimerkiksi elokuvateattereista myös sarjalippuja, jolloin on mahdotonta varmistaa, että setelillä maksetun elokuvan käy todella katsomassa henkilö, jolle työnantaja on edun myöntänyt.

– Teatterit eivät voi tarkastaa, kuka sarjalipun lopulta käyttää. Sama ongelma on vaikkapa laskettelukeskuksissa. Ostaja on oikea henkilö, mutta hissiasemalla on mahdoton tarkastaa kenen taskussa virikesetelillä ostettu etäluettava laskettelulippu lopulta on.

Jaakkola ei usko, että väärinkäytöksiä tapahtuu merkittävän paljon. HÄSA

Päivän lehti

1.10.2020

Fingerpori

comic