Kanta-Häme

Urheilua anniskelualueella

Viime talvena yrittäjä Jouko Malin kyllästyi Virvelinrannan Rantakrouvin tonttia rumentaneeseen rytökasaan. Tonttia piisasi, mutta osa siitä oli käyttämätöntä maata. Malin keksi: tähän tulee rantalentopallokenttä!
 
– Yrittäjä ei saa jäädä paikoilleen, Malin selittää toimintaperiaatettaan.
 
Nyt lempeänä kesäiltana terassi on lähes täynnä väkeä, ja kylkeen pykätyllä kentällä hiekka lentää. Pelaajat huiskivat menemään pallon perässä.
 
Käynnissä on keskustan ravintolaporukoiden välinen turnaus, ja kentällä taistelevat keskustan Birger-ravintolan henkilökunnasta ja asiakkaista kootut joukkueet.
 
Terassilla istuu Ojoisten Pikku Eero -pubin joukkue. Topi Luoma ja Tuomo Pylsy kertovat, että käyvät pelaamassa joka tiistai.
 
– Kaikki tykkäävät tästä, kehaisee ”ykkösiskijäksi” esittäytyvä Pylsy.
 
Terve kilpailuhenki säilyy oluenkin äärellä omaa matsia odotellessa.
 
– Me voitetaan tää peli, Pylsy jatkaa uhoamistaan.
 
Maksaa itsensä pian takaisin
Terassin viereinen tontti oli vielä puoli vuotta sitten multainen ja muhkurainen. Alueelle tuotiin kymmenen kuormaa maata, laitettiin suodatinverkko ja päälle hiekat.
 
Malin laitattaa kentälle vielä lähiaikoina turvahiekkaa. Siinä kaikki hiekanhyvät ovat samankokoisia, joten aines ei kovetu eikä paakkuunnu.
 
Kun kentän tekeminen alkoi, epäilijöitäkin löytyi.
 
– Jotkut nauroivat projektille. Tämä maksoi noin 6 000 euroa, ja jo tänä vuonna saan todennäköisesti kustannukset pois, Malin kertoo.
 
Anniskelualueen laajentamiseen tarvitaan lupa aluehallintovirastolta. Malinin mukaan muutoksen tekeminen anniskelualueeseen kävi nopeasti. Paikalla kävi kaksi alkoholitarkastajaa, ja myönteinen päätös annettiin pian.
 
Pelipaikka otettiin käyttöön kesän alussa, ja sana levisi nopeasti. Paikka on Suomen ainoa tiedossa oleva rantalentopallokenttä, joka sijaitsee anniskelualueen yhteydessä.
 
Pelialueella ei juoda alkoholia, mutta hiekka-alueella kentän reunoilla voi halutessaan loikoilla lepotuolissa ja siemailla vaikka kylmää olutta.
 
Ei maksa mitään
Malin suunnittelee jo laajennusta. Tonttia hänellä on kentän vieressä vielä suunnilleen 20 metrin pituudelta.
 
– Täysimittainen kenttä on suunnitelmissa.
 
Pelaamassa saa käydä kuka tahansa. Kentän voi varata etukäteen tai pamahtaa paikalle ja katsoa, onko alue vapaana. Pelaaminen ei maksa mitään.
 
Alkoholin ja urheilun yhdistäminen ei ole aiheuttanut häiriöitä, eivätkä pelaajat heilu kentällä tuoppi kädessä.
 
Malinin mielestä yhdistäminen toimii: Jos esimerkiksi urheiluaktiviteettia ei ole, mitä terassilla olevat ihmiset tekevät? Istuvat.
 
Kukaan ei ole valittanut asiasta, ja miksi niin tarvitsisikaan tehdä.
 
– Jos joku valittaa niin valittakoon, Malin sanoo ja hymyilee. (HäSa)

Menot