Kanta-Häme

Urheiluakatemia Tavastia keskittyy tukemiseen

Urheiluakatemia Tavastia on saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä 5 000 euron apurahan. Summa on täsmälleen sama kuin vuonna 2013, jolloin urheiluakatemia aloitti toimintansa.

– Kun urheilun koko järjestökenttä on myllerryksessä, oli pelko että rahamäärä supistuu, mutta sitä riitti myös meille pienille akatemioille, sanoo Urheiluakatemia Tavastian toiminnanjohtaja Juha Liedes.

Urheiluakatemioiden ja valmennuskeskusten verkosto tukee urheilun ja tavoitteellisen opiskelun joustavaa yhdistämistä.

Hämeenlinnassa Lyseon lukion urheilulinjan opiskelijat pääsevät akatemiaan automaattisesti.

– Mikä ilahduttavinta, viimeksi urheilulinjalle hakeneiden määrä oli suurempi kuin koskaan, seitsemänkymmentäkuusi, muistaa Liedes.

– Ehkä akatemia on tuonut sille enemmän julkisuutta.

Tällä hetkellä Urheiluakatemia Tavastian toiminnan piirissä on noin 120 lyseolaisen lisäksi kolmisenkymmentä ammattiopistojen opiskelijaa. Suurimmat lajit ovat jääkiekko ja lentopallo. Jalkapallossa ja jääkiekossa on tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukana myös 40–50 yläasteikäistä.

Työnjaossa pyritään entistä selkeämmin siihen, että akatemia keskittyy kasvattajan rooliin: auttamaan alle 18-vuotiaiden kasvua urheilijoiksi, tukemaan heidän perheitään sekä vahvistamaan tukiverkostoja. Varsinainen valmennusvastuu on seuroissa.

Liedes kehuu Hämeenlinnaa kaupungiksi, jossa urheilijaksi on hyvä kasvaa. Etäisyydet oppilaitosten ja hyvien suorituspaikkojen välillä ovat lyhyitä. Merkittävää menestystäkin on saavutettu.

– Juuse Saros on päässyt maailman huipulle, karatekat voittivat tänä vuonna mitaleita junioripuolella, lentopalloilijat pelaavat finaalissa ja a-junnut voittivat jääkiekon suomenmestaruuden, listaa Liedes. HÄSA

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic