Kanta-Häme

Liikuntasali tulisikin Hykin paikalle - Alkuperäinen suunnitelma oli hankala ja massiivinen

Ensin hallia kaavailtin samaan yhteyteen Tuomelan koulun ja uudisrakennuksen kanssa.

Hätilän koulukeskuksen eli Tuomelan ja Hämeenlinnan yhteiskoulun (Hyk) alueen kaava on tulossa uudestaan nähtäville. Aiempiin suunnitelmiin verrattuna kaavaan on tehty yksi merkittävä muutos.

Koulukeskukseen suunniteltu urheiluhalli on nyt kaavaehdotuksessa sijoitettu nykyisen Hykin rakennuksen paikalle. Aiemmin sitä kaavailtiin tontin toiseen päähän samaan yhteyteen Tuomelan koulun ja yläkoululle rakennettavan uudisosan kanssa.

Hämeenlinnan kaupunkirakennelautakunta käsittelee alueen asemakaavaehdotusta kokouksessaan tiistaina.

Sisäänkäynnit ja ikkunat hankalia

Suunnittelun edetessä on todettu, että jos kaikki rakennukset tontilla ovat kiinni toisissaan, uuden ja vanhan liitoskohtaan tarvittavien sisäänkäyntien järjestäminen olisi vaikeaa.

Myös ikkunoiden sijoittelu olisi hankalaa, ja rakennuksen keskelle tulisi väkisinkin ikkunatonta tilaa. Lisäksi rakennuskompleksi olisi massiivinen ja erottuisi ympäristöstään selvästi.

Tämän vuoksi urheiluhalli on päätetty erottaa erilliseksi rakennukseksi, joka sijoitettaisiin kaava-alueen eteläpäähän eli Hykin paikalle. Hallille on kaavassa osoitettu rakennusoikeutta 2 500 kerrosneliömetriä.

Valitus edelleen käsittelyssä

Tyhjillään oleva Hykin rakennus on tarkoitus purkaa sisäilmaongelmien takia.

Kaupunkirakennelautakunta myönsi rakennukselle purkuluvan viime vuoden lopulla, mutta luvasta on tehty valitus Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Valitusta on perusteltu muun muassa sillä, että rakennuksen purkaminen merkitsisi historiallisesta arvokkaan kaupunkikuvan ja rakennuksen turmelemista.

Kaupunki perustelee purkuaikeita yhteiskoulun sisäilmaongelmilla ja sillä, että rakennus vaatisi korjaustarveselvityksen mukaan mittavia purku- ja korjaustöitä. Siksi rakennuksen rakennushistorialliset arvot eivät välttämättä säilyisi, vaikka itse rakennus säilytettäisiin.

Museovirasto ja Hämeen ely-keskus pitävät rakennuksen purkamista valitettavana, mutta eivät vastusta sitä ehdottomasti. HÄSA

Lue myös: Kaupungilta lausunto HYK:n purkamisesta

Päivän lehti

27.1.2020