Kanta-Häme

Urheilulukiopäätös voi viedä vuoden

Lyseon urheilulukion hakuprosessi on edennyt siihen vaiheeseen, että lukioliikelaitos on jättämässä hakupaperit opetusministeriölle.

Alustavasti käsittelyn on arvioitu kestävän noin vuoden.

– Hakemus lähtee vielä tämän kuukauden aikana, se on allekirjoituksia vaille valmis. Lain mukaan haun pitää tapahtua vuotta aikaisemmin kuin koulutuksen oletetaan alkavan, kertoo hakua valmistellut Lyseon lukion urheilukoordinaattori ja vararehtori Tiina Kivinen.

Hakemus on valmisteltu sillä ajatuksella, että urheilulukio voisi aloittaa 1. helmikuuta 2014. Kivisen mukaan urheilulukiostatuksen saaminen ei sinänsä vaikuta merkittävästi koulun toimintaan, joten muutos on mahdollista tehdä kesken lukuvuoden.

– Esimerkiksi opetusohjelmaan ei ole tulossa muutoksia, sillä mehän toteutamme urheilupainotteisella linjalla jo ennestään näitä soveltavia kursseja, Kivinen sanoo.

Opiskelijalle iso etu

Suurin muutos urheilulukiostatuksella olisikin Kivisen mukaan opiskelijoiden elämään.

Erityislukioissa opiskelijoilla on oikeus hieman poiketa valtakunnallisesta tuntijaosta. Käytännössä heillä on siis muita vähemmän pakollisia kursseja. Toisaalta he suorittavat lukion oppimäärän ohella erityisalansa opintoja.

– On sillä oikeasti merkitystä, kun nuoret käyttävät paljon aikaa urheiluun lukion ohella, Kivinen sanoo.

Mikäli Lyseon lukio saa urheilulukiostatuksen, myös urheilulinjalla jo aloittaneet opiskelijat voivat alkaa soveltaa uutta tuntijakoa opinnoissaan.

Tasa-arvoperusteet

Lain mukaan opetusministeri voi myöntää erityislukiostatuksen erityisen painavista syistä.

Lukioliikelaitos vetoaa hakemuksessaan tasa-arvoiseen kohteluun muiden paikkakuntien opiskelijoiden kanssa. Lyseon lukion urheilulinjalla opiskelee paljon talvilajien edustajia.

– Esimerkiksi jääkiekon B-junioreiden SM-sarjassa kaikkien muiden joukkueiden kotipaikkakunnalla on urheilulukio paitsi meillä ja Raumalla. Muiden joukkueiden pelaajilla on siis mahdollisuus suorittaa urheilulukion mukaista opetusta omalla paikkakunnalla, Kivinen sanoo.

Urheilulukioita on tällä hetkellä 12 paikkakunnalla: Turussa, Oulussa, Kuopiossa, Kuortaneella, Helsingissä, Rovaniemellä, Porissa, Lahdessa, Tampereella, Sotkamossa, Jyväskylässä ja Vöyrissä. (HäSa)

Mainos