Kanta-Häme Urheilu

Urheiluseurat kärvistelevät treenitilojen puutteessa, vaikka saleja on vapaana: "Kaikki haluavat parhaat ajat"

Kun koulu menee remonttiin tai suljetaan, katoaa käytöstä yleensä ainakin yksi liikuntasali. "Treenivuorojen jako on onnistunut, jos jokainen seura on vain vähän tyytymätön."
Hämeenlinnan voimisteluseura on joutunut Lyseon väistötiloihin siirtymisen vuoksi siirtämään harjoituksensa kuuteen eri paikkaan ylioppilaskirjoitusten vuoksi. Seura harjoittelee muun muassa salibandyhallissa. Kuva: Tomi Vesaharju
Hämeenlinnan voimisteluseura on joutunut Lyseon väistötiloihin siirtymisen vuoksi siirtämään harjoituksensa kuuteen eri paikkaan ylioppilaskirjoitusten ajaksi. Seura harjoittelee muun muassa salibandyhallissa. Kuva: Tomi Vesaharju

Koulujen väistötilaruletti on aiheuttanut jatkuvasti muuttuvan, mutta pitkäikäisen haasteen urheiluseuroille. Kun koulu menee remonttiin tai suljetaan, katoaa käytöstä yleensä ainakin yksi liikuntasali.

Esimerkiksi Hykin tapauksessa parakeissa ei ole lainkaan sisäliikuntatiloja. Hämeenlinnan liikuntahallit oy:n laskelmien mukaan viime vuonna seuroille pystyttiin jakamaan noin 140 tuntia vähemmän salivuoroja kuin edellisvuonna, eikä tilanne ole juurikaan muuttunut.

– Jukolan liikuntasali on saatu käyttöön, mutta Ruununmyllyn koulun saliin ei pääse suunnitellusti vielä syyslomien jälkeen, Liikuntahallit oy:n toimitusjohtaja Tuire Pöyhiä kertoo.

Viikonloppuvuoroja paljon vapaana

Halliyhtiö vastaa koulujen salien ja liikuntalaitosten, kuten Elenia- ja Säästöpankki-areenoiden vuorojen jaosta.

– Tosiasia on, että kaikille seuroille ja joukkueille ei ole saatavissa heidän toivomiaan harjoitusaikoja- ja paikkoja. Lajista riippumatta kaikki haluaisivat vuoron maanantain ja torstain välillä kello 17-20 välisenä aikana. Silloin jokainen kolo on täynnä käyttäjiä.

Nykytermein kyse on myös kohtaanto-ongelmasta: vapaata olisi, mutta kellonajat eivät kelpaa tai paikka ei sovi lajille.

Kuluvana vuonna kaupungin liikuntasalien viikonloppuvuoroista on varattu vain 33 prosenttia ja liikuntalaitosten vuoroista 47 prosenttia. Arki-iltaisin kouluvuoroista on varattu 60 prosenttia ja liikuntalaitoksista 73 prosenttia.

– Vapaata on, mutta esimerkiksi salibandya on hankala harjoitella kovin pienessä salissa, kaupungin liikuntapäällikkö Päivi Joenmäki toteaa.

Tilaa on varsinkin kello 16 alkavalla vuorolla ja iltakahdeksan jälkeisillä ”lepakkovuoroilla”.

– Seuroissa joudutaan miettimään, miten myöhään junioreja voi liikuttaa. Perjantaisin ja viikonloppuisin halukkuutta vakiovuoroihin ei ole muun muassa siksi, että tuolloin järjestetään pelimatkat ja turnaukset, Tuire Pöyhiä sanoo.

 

Lue myös: Pullerin Palloiluhallin remontti valmistuu ajallaan, mutta katosta löytyi taas reikiä

Talven vuorot jaossa

Liikuntahalliyhtiö on parhaillaan jakamassa vuoroja tulevaksi talveksi.

Halutuimpien aikojen osalta kaikille seuroille pyritään antamaan edes jotain. Tuire Pöyhiä vakuuttaa, että kaikkien hakemukset ovat samalla pöydällä.

– Jako on onnistunut, jos jokainen seura on vain vähän tyytymätön. Junioriajat jaetaan ensin, ja aikuiset saavat pääosin ilta-aikoja. Suurimmilla seuroilla on tietysti eniten hakemuksia ja vuorojakin.

Liikuntahalliyhtiö valmistelee ensi vuoden budjetin syksyn aikana. Pöyhiän mukaan ainakaan vielä ei ole keskusteltu liikuntapaikkojen hinnoittelun nostamisesta. Hinnoittelua päivitettiin edellisen kerran viime helmikuussa. Tuolloin osaa taksoista nostettiin viisi prosenttia. HäSa

Päivän lehti

20.1.2020