Kanta-Häme

Urheiluseurojen kapina jatkuu Riihimäellä

Uimahallia, jäähalleja ja Peltosaaren pallokenttää käyttävät riihimäkeläiset urheiluseurat vaativat yhä, etteivät kaupungin päättäjät kerää 380 000 euron tuloja nuorten liikuntaharrastuksista.

Liikuntatoimen on etsittävä lisätulot, joten ensi vuonna seuroilta on tarkoitus periä liikuntasalien, Urheilutalon, jäähallien, uimahallin ja kenttien käytöstä maksu myös nuorten vuoroilta. Tähän asti tilojen käyttö on ollut alle 23-vuotiaiden ryhmille ilmaista.

Myös nuorten harrastajien viesti kaupungin päättäjille on selvä. Erityisesti uimarit pohtivat, joutuvatko lopettamaan uinnin vai vaihtavatko seuraa ja samalla opiskelupaikkakuntaa.

Pitää vaihtaa seuraa

Samaan aikaan, kun Riihimäen vt. kulttuuri- ja liikuntapäällikkö Pasi Koistinen ja vs. liikuntapäällikkö Eeva Saarinen kuulivat seurojen näkemyksiä, kilpauimariryhmä treenasi uimahallissa kisoihin.

– Jos menee läpi, että meidän kausimaksumme nousee 2 800 euroa, se on liikaa. Nyt jo harrastus maksaa yli 800 euroa. Sitten pitää vaihtaa seuraa, arvioi maajoukkuevalmennusryhmään kuuluva Niko Mäkelä.

Niko Mäkelä miettii myös seuran vaihtoa, mutta käytännössä se merkitsisi myös paikkakunnan vaihtoa, sillä treenit Helsingissä saakka venyttäisivät päivät liian raskaiksi.

Myös toinen seuran kolmesta maajoukkuevalmennettavasta, Hannes Väre, pitää korotusta kovana ja miettii aivan samoja ratkaisuja kuin Niko Mäkelä.

Moitittavaa riittää

– Meitä seuroja kuullaan jälleen päivää ennen kuin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnalle lähtee esityslista. Miten tämä kuuleminen voi vaikuttaa päätöksiin, hämmästeli Riihimäen uimaseuran toiminnanjohtaja Pirjo Lappalainen liikuntatoimen järjestämässä seurojen kuulemistilaisuudessa keskiviikko-iltana.

Yhteistä säveltä virkamiesten ja seurojen kesken ei syntynyt.

Liikuntatoimen ja seurojen tapaamisessa Riihimäen uimaseuran puheenjohtaja Timo Nuora arvosteli seuroille laskettujen liikuntapaikkojen käyttömaksujen perusteita. Erityisesti uimahallin kustannusten jakaminen vain 41 viikolle herätti närää.

Jäähallin käyttäjistä Kiekkonikkarit pommittivat virkamiehiä erityisesti vuorojen peruutuskäytännöistä, varastotilojen vuokrista ja kuntosalin käyttöhinnasta.

Nikkarien laskujen mukaan nuorten harrastukseen tulee noin 130 euron korotus kautta kohti.

Pallokenttiä ja yleisurheilukenttiä käyttävien seurojen ongelmaksi nousee kenttien vakiovuorojen käyttäjäkunta. Yleisurheilijoiden kanssa kentällä on kesäisin jopa seitsemän seuraa, mutta jatkossa yksi seura maksaa vakiovuoronsa ja miettii, voiko sulkea käytön muilta kaupunkilaisilta.

Riihimäen kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää käyttömaksuista ensi tiistaina. (HäSa)